Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
24. októbra 2023, 17:35
Čas čítania 0:56

Polícia zhabala mimoriadne vzácne šperky za vyše 60 miliónov eur, ktoré ukradli na Ukrajine. Zadržala pravoslávneho kňaza

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Z Ukrajiny ich odcudzili v roku 2016.

Španielska polícia v pondelok oznámila, že sa jej podarilo skonfiškovať stáročné zlaté šperky v hodnote vyše 60 miliónov eur, ktoré boli odcudzené a nelegálne vyvezené z Ukrajiny. 

Dovedna 11 kusov artefaktov vrátane náhrdelníkov, náramkov a náušníc bolo v rokoch 2009 až 2013 vystavených v múzeu v Kyjeve. Z Ukrajiny boli odcudzené pred rokom 2016, uviedla polícia.

„Skonfiškované predmety – zlaté šperky veľkej historickej aj finančnej hodnoty – boli ukradnuté a nelegálne vyvezené z Ukrajiny a mali byť predané v Madride,“ dodala španielska polícia vo vyhlásení s tým, že predmety pochádzajú z obdobia od 8. do 4. storočia pred naším letopočtom a sú ukrajinským kultúrnym dedičstvom.

Španielska polícia spolupracovala so zahraničnými úradmi

Španielska polícia zadržala v rámci operácie, pri ktorej jej pomáhali ukrajinské, albánske, bulharské, cyperské aj severomacedónske úrady, dovedna troch Španielov a dvoch Ukrajincov vrátane jedného kňaza pravoslávnej cirkvi.

Polícia informovala, že šperky mali sfalšovanú dokumentáciu, napísanú v angličtine, ukrajinčine aj španielčine tak, aby to vyzeralo, že patria ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. „Ide o predmety, ktoré sa nedajú predať bežnými legálnymi cestami, ako napríklad prostredníctvom aukčných domov,“ uviedla policajná hovorkyňa Ana Ramonová.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Polícia začala v tejto veci vyšetrovanie v roku 2021 po tom, ako si jeden z artefaktov, a to zlatý opasok s hlavami baranov, kúpil v Madride istý nemenovaný podnikateľ.

Vyšetrovatelia opasok zhabali a následne vypátrali ďalších desať historických artefaktov, ktoré v septembri podozrivým aj skonfiškovali. Zhabané predmety momentálne posudzuje španielske Národné archeologické múzeum aj tamojší Inštitút kultúrneho dedičstva.

šperky
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia