Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent
2. novembra 2023, 10:20
Čas čítania 0:42

Chrípková sezóna je tu. Na Slovensku chýbajú antibiotiká a zatvárajú sa školy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ľudí okrem respiračných ochorení trápi aj nedostupnosť liekov.

Chrípková sezóna so sebou priniesla tisícky chorých, ktorých trápia horúčky a kašeľ. Ľudí však okrem respiračných ochorení trápi aj nedostupnosť liekov, informuje portál Z regiónu.sk.

„Naďalej evidujeme zvýšený počet výpadkov liekov zo skupiny antibiotík. Situácia s dostupnosťou ATB je síce lepšia ako na prelome rokov, respektíve začiatku roka 2023, stále však na trhu evidujeme vysoké percento ATB s prerušenými dodávkami,“ uviedla pre portál Z regiónu.sk hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Lucia Balážiková.

Dostupnosť analgetík/antipyretík je podľa hovorkyne v poriadku. „Samozrejme, pri niektorých liekoch sú evidované výpadky, avšak stále sú k dispozícii alternatívy od iných výrobcov,“ doplnila hovorkyňa.

Chrípka
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Niektoré deti pre chrípku nechodia do školy

Chrípková sezóna už spôsobila aj zatváranie škôl. Vyučovanie sa zatiaľ prerušilo v 22 materských a základných školách a v dvoch nemocniciach (FNsP Prešov, NsP, n. o., Revúca) museli dokonca zakázať návštevy pacientov. 

3. mája 2024, 13:30 Čas čítania 1:59 Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec)

Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR, v 43. kalendárnom týždni 2023 bolo hlásených 43 954 akútnych respiračných ochorení, z toho 4 166 prípadov chrípkového ochorenia. Celková chorobnosť za týždeň stúpla o 1,3 %, v prípade chrípky však ide o 13,5 % nárast.

Domov
Zdieľať
Diskusia