Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR Barbora Fábryová
11. novembra 2023, 9:53
Čas čítania 0:51

Na Islande hrozí výbuch sopky, zaznamenali tam už 24-tisíc zemetrasení. Situácia je vážna, evakuovali priľahlé mesto

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Úrady pre otrasy pôdy na juhu ostrova vyhlásili núdzový stav.

Islandské úrady v piatok po silných otrasoch pôdy na polostrove Reykjanes vyhlásili núdzový stav. Islandský meteorologický ústav (IMO) uvádza, že výbuch sopky Fagradalsfjall môže nastať v priebehu nasledujúcich niekoľkých dní.

„Náčelník štátnej polície vyhlasuje pre civilnú obranu núdzový stav z dôvodu intenzívnych zemetrasení v oblasti Sundhnjukagigar severne od mesta Grindavik. Môžu sa objaviť ešte silnejšie zemetrasenia než doteraz a môže nastať sopečný výbuch,“ uvádza vyhlásenie Úradu civilnej obrany a krízového manažmentu.

Úrady nariadili evakuáciu približne 4-tisíc ľudí z mesta Grindavik. Dôrazne však pripomenuli, že nejde o núdzovú evakuáciu a obyvatelia majú z mesta odísť pokojne, píše CNN.

„Žiadne bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí, evakuácia je predovšetkým preventívna, pričom hlavným cieľom je bezpečnosť všetkých obyvateľov Grindavika,“ dodali.

Od konca októbra zaznamenali až 24-tisíc zemetrasení

Mesto Grindavik má okolo 4 000 obyvateľov a leží približne tri kilometre juhozápadne od miesta, kde v piatok otrasy pôdy zaznamenali. Obyvatelia okolo 17.30 h miestneho času zaznamenali dve silné zemetrasenia.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Otrasy pôdy pocítili aj v islandskej metropole Reykjavík, vzdialenej približne 40 kilometrov, a na väčšine južného pobrežia. Predbežné údaje IMO uvádzajú, že najsilnejší otras dosiahol magnitúdu 5,2. Polícia v piatok uzavrela cestu neďaleko Grindaviku poškodenú zemetraseniami.

IMO od konca októbra na polostrove Reykjanes zaznamenal 24-tisíc zemetrasení. Od roku 2021 sa tu odohrali tri sopečné výbuchy, všetky však nastali ďaleko od infraštruktúry a obývaných oblastí.

sopka, island
Zdroj: Unsplash/Jelle de Gier
Domov
Zdieľať
Diskusia