Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. novembra 2023, 8:38
Čas čítania 0:54

Historickej šikmej veži v Taliansku hrozí zrútenie, námestie okolo nej uzavreli a na opravu vyčlenili milióny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Úrady v októbri uzavreli námestie okolo oboch veží z dôvodu výskytu prasklín a nezvyčajného kývania.

Historickej veži Garisenda v severotalianskom meste Bologna hrozí bezprostredné nebezpečenstvo zrútenia. Vyplýva to z vedeckej správy, ktorú tento týždeň predložili tamojšiemu starostovi Matteovi Leporemu.

Odborníci poukázali na čerstvé trhliny v murive veže a jej zvýšené knísanie, pričom vyzvali na urýchlené prijatie opatrení na stabilizáciu tejto stavby z 12. storočia, napísali denníky la Repubblica a Corriere della Sera.

taliansko, bologna, garisenda
Zdroj: Unsplash/Petr Slováček

Dve šikmé veže – Garisenda a Asinelli – na centrálnom námestí Piazza di Porta Ravegnana patria medzi najznámejšie bolonské pamiatky. Už nejaký čas však vyvolávajú obavy, pričom hlavná pozornosť sa sústreďuje na menšiu Garisendu. Veža má výšku 48 metrov a na vrchole sa vychyľuje o 3,2 metra.

Výbor odborníkov teraz vyhlásil najvyšší stupeň poplachu. „Nevieme povedať, či sa veži nič nestane alebo dôjde k čiastočnému alebo náhlemu zrúteniu,“ povedal architekt Amedeo Bellini. Vyzval mesto, aby čo najskôr prijalo opatrenia.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Úrady v októbri uzavreli námestie okolo oboch veží z dôvodu výskytu prasklín a nezvyčajného kývania. Námestie pravdepodobne zostane uzavreté ešte niekoľko rokov.

Vežu budú monitorovať

Garisenda, ktorá stojí vedľa 97-metrovej veže Asinelli v starobylom centre Bologne, je v znepokojujúcom stave, potvrdila námestníčka ministra kultúry Lucia Borgonzoniová. Uviedla, že na zabezpečenie stability veže je k dispozícii približne päť miliónov eur, dopĺňa tlačová agentúra ANSA.

Lepore v októbri povedal, že je pripravený „prijať všetky iniciatívy, ktoré budú potrebné na zaistenie bezpečnosti občanov a Garisendy“. Zároveň oznámil vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá bude monitorovať stabilitu tejto historickej stavby.

Domov
Zdieľať
Diskusia