Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. novembra 2023 o 20:10
Čas čítania 0:35

Hrozí, že slovenský unikát úplne zanikne. Obľúbené kuchynské korenie nemá kto vyrábať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pestovatelia majú problém nájsť brigádnikov.

Žitavskej paprike, ktorá získala ochrannú známku Európskej únie ako výrobok s chráneným označením pôvodu, hrozí, že zanikne. Žitavská paprika ako prvá na Slovensku dostala toto označenie.

V minulosti výrobcovia usušili niekoľko stoviek ton papriky. V roku 2006 to bolo až 500 ton. V roku 2022 to bolo iba 30 ton a tento rok 10, informuje portál RTVS

Hlavným dôvodom jej zániku je, že pre nedostatok sezónnych brigádnikov ju poľnohospodári nechcú pestovať. „Keď to pôjde týmto smerom, tak dôjde k zániku pestovania koreninovej papriky na Slovensku,“ hovorí pre portál jeden z pestovateľov. 

Pestovatelia sa boja, že paprika na poliach zhnije

Pestovatelia majú problém nájsť brigádnikov, ktorí by papriku z polí pooberali. Žiaden z nich papriku nechce sadiť, pretože by im na poli iba zhnila. „Tento prípad len potvrdzuje ten fakt, že celé odvetvie špeciálnej rastlinnej výroby je naozaj náročné na ľudskú prácu,“ vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva práce Kristína Korenková.

paprika
Zdroj: TASR/Milan Drozd
Domov
Zdieľať
Diskusia