Pekárne už pre predčasné dôchodky a chorobnosť obmedzujú výrobu.
Niektoré pekárne na Slovensku už pre nedostatok zamestnancov začali obmedzovať produkciu a prestávajú prijímať nové objednávky. V predvianočnom období, keď býva dopyt po chlebe, pečive a koláčoch troj- až štvornásobne vyšší ako počas roka, to môže spôsobiť nedostatok niektorých pekárskych a cukrárskych výrobkov na pultoch.
Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Týkať sa to bude podľa neho najmä tradičných regionálnych slovenských vianočných výrobkov.
„Nedostatok pracovníkov z dôvodu zhoršujúcej sa chorobnosti prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska a zvyšujúci sa počet predčasných odchodov do dôchodku ovplyvnili počty zamestnancov už do tej miery, že viaceré prevádzky museli pristúpiť k obmedzeniu produkcie. Sme v kontakte s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a vzhľadom na veľmi negatívny vývoj v zdravotnej situácii populácie predpokladáme, že výroba sa bude v predvianočnom období obmedzovať ešte viac. Máme návrh riešenia situácie, avšak čakáme na termín od ministra práce sociálnych vecí a rodiny, keďže potrebujeme aktívnu spoluprácu s úradmi práce v regiónoch,“ povedal Lapšanský.
Pred Vianocami nenaplnia všetky objednávky
V predvianočnom období, keď sa tradične v pekársko-cukrárskom sektore vyrobí o 300 až 400 % výrobkov viac, tak podľa Lapšanského nebude možné naplniť všetky objednávky. Pekári podľa neho už koncom novembra informovali o možných rizikách nadchádzajúceho obdobia. Ako najväčší sektor slovenského potravinárstva totiž začali zaznamenávať veľké množstvo žiadostí o predčasné odchody do dôchodku a rýchly rast chorobnosti svojich zamestnancov.
„Žiaľ, vážnosť situácie do ďalších týždňov môžeme len odhadovať. Ak sa práceneschopnosť ešte zhorší, budú musieť najmä stredné a väčšie prevádzky pristupovať k ešte väčším obmedzeniam, ako je napríklad rušenie celých zmien či zastavenie výroby v noci. V tejto situácii každý pekár či cukrár bude, prirodzene, hľadať cesty na spoluprácu s dlhodobými a férovými partnermi. Špekulantskí obchodníci, ktorí viedli rokovania len z pozície sily a bez ohľadu na náklady výrobcov, tak budú mať mimoriadne ťažkú situáciu a čerstvé pečivo a regionálne špecifické vianočné pečivo a koláče im môžu na ich pultoch chýbať,“ vysvetlil Lapšanský.
SZPCC má viac ako 520 členov – od samostatne zárobkovo činných osôb až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.