Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. decembra 2023, 19:52
Čas čítania 1:22

Majitelia psov v Bratislave si od roku 2024 priplatia. Niektorí si môžu uplatniť úľavu, treba však splniť tieto podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bratislavské mestské časti Staré Mesto a Petržalka zvyšujú výšku dane za psa. Obyvatelia si môžu v určitých prípadoch uplatniť úľavu.

Bratislavské Staré Mesto zvýši od budúceho roka sadzbu dane za psa. Po novom budú obyvatelia platiť 50 eur ročne. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré v utorok schválili miestni poslanci. Pre niektoré prípady platí zľava.


„Viac ako dekádu mestská časť sadzbu dane za psa ani vzhľadom na infláciu neupravovala. Poslanci odhlasovali jej zvýšenie, z pôvodných 40 eur sa daň od nového roka zvýši na 50 eur,“ skonštatovala hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.


Zľavy si môžu uplatniť osoby so zdravotným znevýhodnením a starobní dôchodcovia. Tí od budúceho roka platia za jedného psa 12,50 eura. Menej oproti stanovenej sadzbe budú platiť aj majitelia psov z útulku. Tí si môžu uplatniť 50-percentnú zľavu zo stanovenej sadzby dane, zaplatia tak 25 eur ročne.

300 vrecúšok na psie exkrementy

Z dane za psa financuje mestská časť prioritne rozvoj infraštruktúry pre psičkárov, rovnako tak čistenie psích výbehov, ulíc, parkov a záhrad. Súčasťou údržby je aj vynášanie odpadkových košov na psie exkrementy. Samospráva vynakladá financie aj na vydávanie povinnej evidenčnej známky či vedenie a aktualizáciu evidencie psov. V Starom Meste dostáva zároveň každý majiteľ evidovaného psa každoročne bezplatne 300 kusov vrecúšok na psie exkrementy.

Pes, Bratislava
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Zmeny aj v Petržalke

Sadzba dane za psa v bratislavskej Petržalke bude jednotná. Po novom budú majitelia psov platiť rovnakú sumu bez ohľadu na to, či ide o malého alebo veľkého psa. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré v utorok schválili miestni poslanci. Účinnosť má nadobudnúť 1. januára 2024.


„Dosť zásadne sa mení daň za psa, kde sme mali v minulosti viacero sadzieb. Tie neboli veľmi dlho zvyšované a okrem toho bol rozdiel, kde majitelia platili inú sumu za malého a veľkého psa,“ uviedla vicestarostka Petržalky Iveta Jančoková.


Mestská časť tak pristupuje k zjednoteniu sadzby dane. Po novom bude vo výške 50 eur za psa, ak obyvatelia požiadajú poštou, respektíve 45 eur prostredníctvom elektronickej schránky. „Je to jedna z najzásadnejších zmien. Chceli sme tým obyvateľov zvýhodniť, aby sa proces celkovo zjednodušil,“ poznamenala Jančoková. V platnosti zostáva naďalej sadzba dane 17 eur v prípade ZŤP občanov, osamelých dôchodcov či psov chovaných v rodinnom dome.

Petržalka, Bratislava
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia