Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
15. decembra 2023 o 10:30
Čas čítania 0:40

Na Slovensku je veľký problém s vydávaním elektronických péeniek. Lekári prezradili, v čom vidia nedostatky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenskí špecialisti na to vraj nemajú kapacitu.

Slovenskí špecialisti odmietajú vydávať elektronické PN aj napriek tomu, že to bude od roku 2024 prikázané zákonom. Hovoria o problémoch v novom systéme a chcú, aby štát odložil túto povinnosť, kým si nesplní svoje úlohy voči poskytovateľom špecializovanej ambulantnej starostlivosti, píše portál Z Regiónu.sk

Nová administratívna záťaž podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov zhorší dostupnosť ošetrenia, pretože špecialisti nemajú dostatočnú kapacitu na to, aby pokryli potrebnú zdravotnú starostlivosť. 

Problémom podľa ZAP je aj to, že novela jasne nehovorí o tom, kto PN ukončí, pokiaľ to špecialista nebude kapacitne stíhať. „Novela jednoznačne nehovorí, či praktický lekár preberie pokračovanie a ukončenie PN v prípade, ak toho lekár ŠAS nebude kapacitne  schopný. Pacient sa teda môže ocitnúť v situácii, keď jeho ePN nebude mať kto ukončiť,“ vyhlásil zväz. 

Dolinková vníma kritiku

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej je šanca, že sa povinnosť elektronickej PN posunie až o rok.

 
Elektronickú PN už zaviedli do praxe praktickí lekári. „Pri ePN si lekár a inštitúcie všetky potrebné údaje vymenia elektronicky, s potvrdeniami nemáte nijaké povinnosti a starosti,“ informuje Sociálna poisťovňa. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Denisa Horváthová



Domov
Zdieľať
Diskusia