Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent TASR
16. decembra 2023, 11:44
Čas čítania 1:15

Slováci sú výrazne proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. Menšiu podporu vyjadrili len 2 krajiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyplýva to z Národnej správy jesenného prieskumu Eurobarometer.

Celkovo 60 percent Slovákov nesúhlasí s tým, že Európska únia financuje a dodáva vojenské vybavenie na Ukrajinu. Kladný postoj s vojenskou pomocou vyjadrilo 34 percent obyvateľov Slovenska, o tri percentá menej ako na jar. Menšiu podporu Eurobarometer nameral len v Bulharsku a na Cypre. Vyplýva to z Národnej správy jesenného prieskumu Eurobarometer.

„Pokiaľ ide o obyvateľov štátov susediacich so Slovenskom, vyjadrili vyššiu mieru súhlasu s financovaním a dodávkami vojenského vybavenia na Ukrajinu ako obyvatelia Slovenska,“ priblížil Martin Slosiarik z agentúry Focus, spracovateľa Národnej správy.

V Poľsku súhlasilo s financovaním vojenskej pomoci Ukrajine 85 percent obyvateľov, v Maďarsku a Rakúsku zhodných 43 percent a v Česku 42 percent, kde zaznamenali od jari najvyšší pokles. V členských štátoch Európskej únie sa súhlas pohybuje v priemere na úrovni 60 percent.

Robert Fico a Volodymyr Zelenskyj.
Robert Fico a Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Radovan Stoklasa

V názoroch na reakciu vlády sme nejednotní

S reakciou EÚ na ruskú inváziu na Ukrajine je podľa prieskumu spokojných 51 percent obyvateľov Slovenska, čo je mierne viac ako na jar. „Tu vidíme veľmi pozitívny trend, pretože od začiatku roka 2023 celková spokojnosť s reakciou EÚ na inváziu na Ukrajine vzrástla až o 12 percentuálnych bodov,“ upozornil Slosiarik. Celková spokojnosť v členských štátoch Európskej únie predstavuje v priemere 57 percent.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Pri otázke o spokojnosti s reakciou slovenskej vlády na vojnu na Ukrajine sú Slováci rozdelení. Spokojných je 48 percent a nespokojných 47 percent ľudí. „Porovnanie je trošku problematické, pretože došlo k zmene vlády, čiže treba čítať dáta v kontexte zmeny vlády na Slovensku, ktorá má odmietavý postoj k otázke vojenskej podpory Ukrajiny na rozdiel od predchádzajúcej,“ poznamenal Slosiarik.

Obyvatelia Poľska (70 percent) a Maďarska (57 percent) vyjadrili v prieskume vyššiu mieru spokojnosti s reakciou vlastnej vlády na ruskú inváziu na Ukrajine. V prípade obyvateľov Rakúska (49 percent) a Česka (45 percent) je spokojnosť približne na úrovni Slovenska.
Terénny zber dát na Slovensku realizovala agentúra MNFORCE na reprezentatívnej vzorke 1 006 respondentov v období od 23. októbra do 10. novembra.

Domov
Zdieľať
Diskusia