Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
26. decembra 2023, 12:42
Čas čítania 1:00

Našli Navaľného. Po tom, čo bol týždne nezvestný, ho presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Právnik potvrdil, že ruskému opozičnému politikovi sa darí dobre.

Uväzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorý bol takmer tri týždne nezvestný, presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde. V pondelok to oznámila jeho hovorkyňa.

„Našli sme Alexeja Navaľného. V súčasnosti sa nachádza v trestaneckej kolónii IK-3 v meste Charp v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu. Dnes ho navštívil jeho právnik, Alexejovi sa darí dobre,“ vyhlásila jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Kolónia sa nachádza približne 1900 kilometrov severovýchodne od Moskvy a podľa právnika Ivana Ždanova ide o jednu z najsevernejších a najvzdialenejších kolónií.  „Podmienky sú tam drsné, s osobitným režimom vo večne zamrznutej oblasti a veľmi obmedzeným kontaktom s vonkajším svetom,“ poznamenal Ždanov.

Ždanov zároveň poďakoval podporovateľom, aktivistom, novinárom aj médiám za podporu. Uviedol, že Navaľného podporovatelia poslali 618 žiadostí o oznámenie miesta jeho pobytu. Pôvodne sa nachádzal v trestaneckej kolónii 250 kilometrov východne od Moskvy.

O Navaľnom nepočuli od 6. decembra

Navaľného spojenci sa pripravovali na jeho presun do trestaneckej kolónie so špeciálnym režimom, čo je v ruskom väzenskom systéme najtvrdší typ väzenia. Od 6. decembra však nebolo známe, kde sa nachádza, čo vzbudilo obavy aj zo strany západných štátov a ľudskoprávnych organizácií.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Agentúra AP podotkla, že presuny väzňov do iných väzníc v Rusku zvyčajne trvajú dlho, niekedy aj týždne, počas ktorých o väzňoch nie sú poskytované príbuzným a advokátom žiadne správy a informácie o mieste ich pobytu sú obmedzené alebo nedostupné.

Navaľnyj, ktorý je tŕňom v oku ruského prezidenta Vladimira Putina, je od roku 2021 uväznený na 19 rokov pre obvinenia z extrémizmu. Za mreže sa dostal po tom, čo prežil pokus o vraždu otravou.

Domov
Zdieľať
Diskusia