Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
28. decembra 2023, 11:03
Čas čítania 0:50

Držanie psov na reťazi je od nového roka zakázané. Za porušenie zákona čaká majiteľov vysoká pokuta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) bude sankcionovať majiteľov, ktorí nedodržiavajú nový zákon.

Od nového roka začne platiť zákon, ktorý stanovuje, že každé zviera bude musieť mať voľný výbeh. Doteraz nemohli byť na reťazi len psy, ktoré sa narodili po roku 2022. Od 1. januára budú nové pravidlá platiť pre každého psa bez ohľadu na rok narodenia, informuje o tom RTVS.

„Uviazanie psa bude možné len krátkodobo. V prípade, že ide o ošetrenie psíka, kŕmenie alebo nevyhnutné úkony,“ informuje Kristína Devínska, koordinátorka kampaní Slobody zvierat. Zákon má niekoľko výnimiek. Na reťazi môžu majitelia držať gravidné suky, služobné psy a nebezpečné psy, ktoré v minulosti poranili človeka. 

Nedostatočné kontroly

Doteraz mali majitelia povinnosť púšťať psy z reťaze minimálne jedenkrát do dňa. „Keď prišla kontrola na nejaký nahlásený prípad, tak všetci majitelia, ktorí mali tie psy na reťazi, povedali – ale ja ho naozaj denne púšťam, len teraz je uviazaný. Ale realita bola taká, že to hovorili aj tí, ktorí tie psy denne vôbec nepúšťali. Niektoré tie psy sa nedostali celý život z reťaze,“ informuje o nedostatočnej kontrole koordinátorka kampane Nie reťaziam Silvia Čaňová.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) bude mať na starosti dodržiavanie nových pravidiel. Porušenie zákona bude sankcionované alebo orgány ŠVPS podniknú potrebné opatrenia. Výška pokuty pri fyzických osobách bude do 300 eur, no pri právnických osobách sa suma môže vyšplhať na sumu 3 500 eur. 

pes, reťaz
Zdroj: Sloboda zvierat
Domov
Zdieľať
Diskusia