Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. decembra 2023, 11:48
Čas čítania 0:36

Stráž prírody bude v Tatrách „loviť“ odpaľovačov pyrotechniky. Za porušenie zákona hrozí vysoká pokuta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odpaľovanie zábavnej pyrotechniky znečisťuje ovzdušie a spôsobuje zvieratám stres.

Stráž prírody Národného parku Nízke Tatry bude v spolupráci s políciou na Silvestra kontrolovať vo vybraných lyžiarskych strediskách používanie zábavnej pyrotechniky. 


„Zábavná pyrotechnika spôsobuje zvieratám veľký stres a úzkosť. Väčšina cicavcov a vtákov má niekoľkonásobne lepší sluch ako ľudia, a preto ohňostroje a petardy vnímajú veľmi citlivo. Zábavnú pyrotechniku negatívne vnímajú aj rodičia malých detí, starší a citlivejší ľudia, ale aj majitelia domácich zvierat,“ uviedla manažérka parku Zuzana Husáriková.


Stráž prírody Národného parku Nízke Tatry bude aj tohto roku v súčinnosti s Policajným zborom SR vykonávať kontrolu vo vybraných lyžiarskych strediskách vo svojom území zameranú na používanie zábavnej pyrotechniky počas osláv príchodu nového roku 2024, napríklad na Donovaloch alebo v Demänovskej Doline.


„Za odpálenie ohňostroja na území národného parku a jeho ochranného pásma môže byť udelená bloková pokuta do výšky 300 eur a v priestupkovom konaní až do výšky 3 300 eur, v prípade právnickej osoby dokonca nad 9 900 eur,“ zdôraznila Husáriková.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay/carmi_1601/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia