Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
9. januára 2024, 14:01
Čas čítania 0:58

Prípad Jána Slotu si znova preberie Špecializovaný trestný súd. Bývalý šéf SNS trvá na svojej nevine

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slotu v minulosti obvinili z korupčnej činnosti, v ktorej mal podplatiť žilinského sudcu Pavla Polku.

Najvyšší súd SR vrátil korupčnú kauzu exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána Slotu späť na Špecializovaný trestný súd. Exšéf národniarov dostal pôvodne štvorročnú podmienku za zasahovanie do nezávislosti súdu.

Dôvody Najvyššieho súdu SR

Najvyšší súd zrušil prvostupňový rozsudok na neverejnom zasadnutí ešte 9. novembra 2023. „Na podklade odvolaní obžalovaného a prokurátora proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu z 9. júna 2023 zrušil napadnutý rozsudok v celom rozsahu a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol,“ priblížila hovorkyňa odvolacieho súdu Alexandra Važanová. 

Špecializovaný trestný súd sa podľa odvolacieho súdu nevyrovnal so všetkými okolnosťami významnými pre jeho rozhodnutie a zároveň dospel k záverom, ktoré nie sú logicky odôvodnené.

Vývoj korupčnej kauzy na súdoch 

Prvostupňový súd vlani v júni odsúdil Jána Slotu na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou lehotou v trvaní štyroch rokov za zasahovanie do nezávislosti súdu.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Korupčnú trestnú činnosť sa podľa sudcu Špecializovaného trestného súdu nepodarilo preukázať. Keďže odvolací súd tento rozsudok zrušil a prípad vrátil prvostupňovému súdu, samosudca banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu nariadil termín hlavného pojednávania na 7. marca.


Obžaloba bola podaná pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Ján Slota mal podľa obžaloby na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku.

Ján Slota trvá na svojej nevine. Obžalobu už skôr označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch.

Ján Slota na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 7. júna 2023.
Ján Slota na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 7. júna 2023. Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Domov
Zdieľať
Diskusia