Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. januára 2024 o 14:54
Čas čítania 0:39

Na Slovensku sa môže zmeniť vyplácanie 13. dôchodkov. Ministerstvo ozrejmilo nové pravidlá

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo by sa mohlo zmeniť?

Zrušiť sa môže 13. dôchodok ako štátna sociálna dávka a má sa zadefinovať ako nová dôchodková dávka. Vyplácať by ho tak od tohto roka mohla Sociálna poisťovňa (SP) a nie štát vo forme štátnej sociálnej dávky.

Vypustiť by sa mohla aj povinnosť oznamovania údajov, poskytovania dokladov a súčinnosti ďalších právnických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda.


„Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,“ uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

Vláda by tiež mohla nariadením rozhodnúť o skoršom vyplatení určitej časti 13. dôchodku kedykoľvek počas roka. Mohla by tak určiť ľubovoľnú výšku sumy. Ide napríklad o prípad, keby sa rapídne zvýšila inflácia. Po rokovaní vlády o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Dôchodci, peniaze
Zdroj: TASR/Milan Kapusta, Free Vectors, PNGs, Mockups & Backgrounds - rawpixel
Domov
Zdieľať
Diskusia