Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. januára 2024, 7:55
Čas čítania 1:00

Mlátili ich lopatami a dávali im elektrické šoky. Holandský bitúnok pokutovali pre týranie zvierat

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Bitúnok vlastní rodinná firma Gosschalk v lokalite Epe na východe Holandska.

Holandský bitúnok dostal pokutu 15 000 eur za zbytočné týranie zvierat. Podľa ochrancov zvierat ide o prvý takýto prípad, informuje DutchNews.nl.

Mlátili ich lopatami

Holandská prokuratúra potvrdila, že bitúnok patriaci rodinnej firme Gosschalk v lokalite Epe na východe krajiny dostal pokutu vo výške 15 000 eur a jeho zamestnanci čelia trestnému stíhaniu. Stalo sa tak po tom, čo aktivisti na ochranu zvierat zverejnili tajne nahraté video, na ktorom sú ošípané a kravy bité lopatami, ťahané za chvost a dostávajú cestou na porážku elektrické šoky.

Ochranárska organizácia Varkens in Nood, ktorá nakrútila zábery na bitúnku ešte v roku 2020, odvtedy presadzuje povinnú inštaláciu priemyselných kamier na všetkých bitúnkoch.

Riaditeľka tejto ochranárskej organizácie Frederieke Schoutenová pre DutchNews.nl vyjadrila presvedčenie, že hoci udelená pokuta nie je vzhľadom na počet týraných zvierat príliš vysoká, ide o dôležitý signál. „Nestáva sa často, aby bitúnok... dostal pokutu za týranie zvierat. Zvyčajne ide len o hygienické záležitosti, ale dobré životné podmienky zvierat nebývajú dôvodom na stíhanie na základe trestného práva,“ zdôraznila Schoutenová.

McDonald’s a Boni s nimi skončili

Keď sa v roku 2021 objavili zábery zachytené počas trojtýždňového nakrúcania, vyvolali obrovskú mediálnu a politickú pozornosť. Holandské úrady vtedy dokonca bitúnok na osem týždňov zatvorili a veľkí odberatelia mäsa ako McDonald’s a Boni zrušili zmluvy s týmto podnikom. Rodinná firma, ktorá ho v tom čase viedla, skrachovala a bitúnok následne prevzala iná spoločnosť.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Aj keď bývalý majiteľ bitúnku podľa prokuratúry nenesie osobnú zodpovednosť, bývalí zamestnanci podniku však budú stíhaní pre trestný čin týrania zvierat. Potrestaní môžu byť výkonom verejnoprospešných prác.

Domov
Zdieľať
Diskusia