Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent TASR
12. januára 2024, 20:57
Čas čítania 0:59

FOTO: Slovenskí hasiči dostali nové autá. Takto bude vyzerať ich vozový park

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ocenil, že moderná technika umožní hasičom v krátkom čase absolvovať výjazdy v tom najnedostupnejšom prostredí.

Vozový park hasičov a horských záchranárov doplní 195 nových vozidiel. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a prvá štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská časť terénnych vozidiel a pickupov v piatok odovzdali Hasičskému a záchrannému zboru (HaZZ) a Horskej záchrannej službe (HZS).

Šéf rezortu ocenil, že moderná technika umožní hasičom v krátkom čase absolvovať výjazdy v tom najnedostupnejšom prostredí. „V tomto trende budeme určite pokračovať. Spolu s novovymenovaným hasičským prezidentom ma čaká debata o tom, ktorým smerom pôjdeme pri doplňovaní všetkej modernej techniky,“ načrtol s tým, že témou je napríklad obstaranie menších dronov či štandardná obmena hasičskej techniky.

Chýba im aj bežný výstroj

Zároveň poznamenal, že hasičom, záchranárom i policajtom chýba aj bežný výstroj, ako sú prilby či odevy. Avizoval zdynamizovanie verejného obstarávania. Kurilovská načrtla, že v prípade horských záchranárov je problém nielen v technike, ale aj v budovách. Prezident HaZZ Adrián Mifkovič priblížil, že vozidlá budú slúžiť pre riadiacich dôstojníkov a na prepravu materiálu. Ich potrebu pocítili podľa jeho slov napríklad počas utečeneckej krízy.

Starú techniku vyradia

Riaditeľ horských záchranárov Martin Matúšek skonštatoval, že konečne môžu vyradiť starú techniku a získať modernejšie, teda aj ekologickejšie vozidlá. „Toto nám umožní výrazne lepšie sa venovať našej práci a nie riešiť iba opravovne a servis,“ dodal.

Vozidlá boli zakúpené prostredníctvom dvoch projektov financovaných z operačného programu Kvalita životného prostredia.

Zo 195 obstaraných kusov novej techniky v piatok odovzdali hasičom 21 osobných áut, ďalších desať bolo určených pre horských záchranárov. Autá sa podľa MV SR prerozdeľujú postupne tak, ako sú rezortu dodávané.

Hasiči, Hasičské autáHasiči, Hasičské autá
Zobraziť galériu
(2)
Domov
Zdieľať
Diskusia