Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. januára 2024 o 10:02
Čas čítania 0:55

KĽDR potvrdila, že otestovala novú balistickú raketu. Tá má pri odpálení veľkú výhodu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

KĽDR potvrdila, že v nedeľu odpálila balistickú raketu na tuhé palivo.

Severná Kórea v pondelok oznámila, že predchádzajúci deň uskutočnila úspešnú skúšku balistickej rakety stredného doletu na tuhé palivo, ktorá niesla hypersonickú manévrovateľnú hlavicu.

Skúška bola podľa agentúry KCNA súčasťou „pravidelných aktivít v rámci vývoja výkonných zbraňových systémov“. Odpálenie rakety neohrozilo bezpečnosť susedných krajín a nesúvisí so situáciou na Kórejskom polostrove. Cieľom testu bolo overiť manévrovacie schopnosti hlavice a spoľahlivosť nových viacstupňových motorov na tuhé palivo.

Juhokórejská armáda v nedeľu oznámila, že približne o 14.55 h miestneho času zaznamenala odpálenie rakety z oblasti Pchjongjangu alebo jeho okolia. Raketa preletela približne 1 000 kilometrov a dopadla do Japonského mora.

Išlo o prvé odpálenie rakety zo strany KĽDR od 18. decembra; Pchjongjang vtedy vypustil medzikontinentálnu balistickú raketu na tuhé palivo Hwasong-18. Rakety na tuhé palivo sa dajú pred štartom odhaliť ťažšie ako strely na kvapalné palivo, ktoré si vyžadujú viac príprav.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Najnovšie odpálenie rakety sa odohralo len niekoľko dní po tom, čo KĽDR počas cvičení vypálila asi 200 delostreleckých granátov do oblasti v blízkosti spornej námornej hranice s Južnou Kóreou.

Kim Čong-un označil Južnú Kóreu za úhlavného nepriateľa

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň označil Južnú Kóreu Soul za svojho „hlavného nepriateľa“ a varoval, že nebude váhať na ňu zaútočiť, ak sa Soul pokúsi proti KĽDR použiť silu.

Experti očakávajú, že pred aprílovými parlamentnými voľbami v Južnej Kórei a novembrovými prezidentskými voľbami v USA sa Severná Kórea pokúsi zvýšiť napätie v regióne rôznymi provokáciami.

kldr
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia