Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
15. januára 2024, 10:02
Čas čítania 0:55

KĽDR potvrdila, že otestovala novú balistickú raketu. Tá má pri odpálení veľkú výhodu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

KĽDR potvrdila, že v nedeľu odpálila balistickú raketu na tuhé palivo.

Severná Kórea v pondelok oznámila, že predchádzajúci deň uskutočnila úspešnú skúšku balistickej rakety stredného doletu na tuhé palivo, ktorá niesla hypersonickú manévrovateľnú hlavicu.

Skúška bola podľa agentúry KCNA súčasťou „pravidelných aktivít v rámci vývoja výkonných zbraňových systémov“. Odpálenie rakety neohrozilo bezpečnosť susedných krajín a nesúvisí so situáciou na Kórejskom polostrove. Cieľom testu bolo overiť manévrovacie schopnosti hlavice a spoľahlivosť nových viacstupňových motorov na tuhé palivo.

Juhokórejská armáda v nedeľu oznámila, že približne o 14.55 h miestneho času zaznamenala odpálenie rakety z oblasti Pchjongjangu alebo jeho okolia. Raketa preletela približne 1 000 kilometrov a dopadla do Japonského mora.

Išlo o prvé odpálenie rakety zo strany KĽDR od 18. decembra; Pchjongjang vtedy vypustil medzikontinentálnu balistickú raketu na tuhé palivo Hwasong-18. Rakety na tuhé palivo sa dajú pred štartom odhaliť ťažšie ako strely na kvapalné palivo, ktoré si vyžadujú viac príprav.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Najnovšie odpálenie rakety sa odohralo len niekoľko dní po tom, čo KĽDR počas cvičení vypálila asi 200 delostreleckých granátov do oblasti v blízkosti spornej námornej hranice s Južnou Kóreou.

Kim Čong-un označil Južnú Kóreu za úhlavného nepriateľa

Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň označil Južnú Kóreu Soul za svojho „hlavného nepriateľa“ a varoval, že nebude váhať na ňu zaútočiť, ak sa Soul pokúsi proti KĽDR použiť silu.

Experti očakávajú, že pred aprílovými parlamentnými voľbami v Južnej Kórei a novembrovými prezidentskými voľbami v USA sa Severná Kórea pokúsi zvýšiť napätie v regióne rôznymi provokáciami.

kldr
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia