Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
19. januára 2024 o 15:10
Čas čítania 1:01

V týchto prípadoch ti môžu zadržať vodičský preukaz. Policajti nie sú jediní, ktorí na to majú právo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vodičom môže zadržať vodičský preukaz aj exekútor.

Vodičský preukaz môže polícia zadržať šoférom v prípade, ak na mieste nezaplatia pokutu. Urobiť to môžu aj v čase, keď vodič nemá doklad so sebou. V tom prípade mu vydajú potvrdenie, že mu ho zadržiavajú.

Portál Autoviny.sk upozorňuje na to, že zadržanie neznamená odobratie. V prípade zadržania vodič o svoj vodičský preukaz nepríde definitívne. Zadržať mu ho nemusí iba člen policajnej hliadky. Urobiť to môže aj vojenská polícia a exekútor. 

Polícia môže vodičský preukaz zadržať, ak:

  • možno uložiť trest alebo sankciu zákazu činnosti spočívajúcu v zákaze vedenia motorového vozidla,
  • má vodič súdom uložené ochranné liečenie alebo súdom alebo iným príslušným orgánom uložený zákaz viesť motorové vozidlo,
  • orgán Policajného zboru rozhodol o preskúšaní odbornej spôsobilosti, preskúmaní zdravotnej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla (ďalej len „zdravotná spôsobilosť“) alebo o preskúmaní psychickej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla (ďalej len „psychická spôsobilosť“),
  • je vodičský preukaz neplatný,
  • vodič vedie motorové vozidlo, na ktorého vedenie je jeho vodičský preukaz neplatný podľa § 100a alebo § 106a.

Vodičský preukaz môže zadržať aj exekútor a príslušník vojenskej polície

Okrem polície môže vodičský preukaz zadržať aj exekútor, a to v prípade, ak vydal príkaz na jeho zadržanie. „Vodičský preukaz sa považuje za zadržaný aj vtedy, ak súdny exekútor vydal príkaz na zadržanie vodičského preukazu a vyznačil túto skutočnosť v evidencii vodičov prostredníctvom elektronickej služby zavedenej na tento účel,“ píšu v zákone.

Príslušník vojenskej polície môže vodičský preukaz zadržať v prípade, že ide o priestupky, ktoré objasňuje daný útvar verejnej správy. 

Jedným z priestupkov, za ktoré polícia môže odobrať vodičovi vodičský preukaz, je aj nezakúpenie si diaľničnej známky.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: FB/Polícia SR – Nitriansky kraj
Domov
Zdieľať
Diskusia