Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. januára 2024 o 20:20
Čas čítania 0:41

Slovákov nasledujúce dni poriadne potrápi počasie. Priprav sa na poľadovicu aj kalamity (+ mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výstrahy budú platiť takmer na celom území Slovenska.

Okrem poľadovice, ktorá zasiahne od rána postupne západnú, strednú i časť východného Slovenska, možno v stredu 24. januára očakávať aj tvorbu snehových jazykov a závejov i silný vietor na horách. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydaných výstrahách.

Poľadovica 

Výstraha pred poľadovicou platí od 3.00 h pre západné a severozápadné Slovensko, v priebehu predpoludnia sa platnosť výstrahy rozšíri aj na stredné a časť východného Slovenska.


Snehové jazyky a záveje sa môžu tvoriť v severnej polovici územia Slovenska. Na Orave, Liptove, na severnom Spiši, hornom Šariši i Zemplíne sa bude tvoriť už od predpoludnia. „Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ upozorňuje SHMÚ.

Výstraha 1. stupňa pred poľadovicou.
Výstraha 1. stupňa pred poľadovicou. Zdroj: SHMÚ

Silný vietor 

V regiónoch Oravy, Kysúc, Turca, Liptova, Horehronia i Spiša je potrebné rátať tiež so silným vetrom na hrebeňoch hôr. „Dosiahne priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, čo predstavuje silnú až mohutnú víchricu,“ varujú meteorológovia vo vydanej výstrahe druhého stupňa, ktorá začne platiť od stredajšieho rána.

Hydrometeorologická výstraha 1. stupňa.
Hydrometeorologická výstraha 1. stupňa. Zdroj: SHMÚ
Hydrometeorologická výstraha 2. stupňa.
Hydrometeorologická výstraha 2. stupňa. Zdroj: SHMÚ

Povodne 

Naďalej platí hydrologická výstraha pred povodňami v okresoch Trebišov bez Roňavy a Michalovce, týkajú sa povodia Bodrogu a Latorice.

Hydrologické výstrahy.
Hydrologické výstrahy. Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia