Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
26. januára 2024, 7:51
Čas čítania 1:00

AKTUALIZOVANÉ: Ministerku zdravotníctva Dolinkovú skritizovala primárka nemocnice. Rezort tvrdí, že sa iba riadila odporúčaniami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bábätko bolo podľa primárky ohrozené možnou infekciou.

Ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú skritizovala pod facebookových príspevkom primárka oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach Vanda Chovanová.

Dolinková zverejnila fotografiu, na ktorej drží predčasne narodené bábätko. Ministerka je na fotografii oblečená vo svojich šatách a nemá žiadne ochranné zdravotnícke pomôcky. Podľa Chovanovej to môže predstavovať riziko. 

„Pani ministerka, nabudúce poprosíme, na minimalizovanie rizika infekcie u predčasniatka, aby ste si dali jednorazový plášť a zložili prstene a hodinky,“ napísala pod ministerkinu fotografiu, ktorú šéfka rezortu zdravotníctva medzičasom zmazala.

Skritizovala aj personál

Podľa primárky je však na vine hlavne personál prešovskej nemocnice. Tvrdí, že fotografovať sa s cudzím predčasne narodeným dieťatkom nie je normálne, a celú situáciu označila za absurdnú.

„Akože nápad vybrať dieťa z inkubátora alebo termolôžka a dať ho do náručia niekoho, kto mirnix-dirnix prišiel z ulice (aj keď je to na krásno ministerka zdravotníctva), pri všetkých hygienických zásadách a zásadách behaviorálnej starostlivosti, ktorú pri týchto bábätkách uplatňujeme, je známkou buď hlúposti, alebo ‚predposratosti‘ primára oddelenia,“ dodala v komentári.

Ministerstvo zdravotníctva sme požiadali o stanovisko, ktoré uvádzame v plnom znení. Na otázku, prečo ministerka zo svojho profilu fotografiu zmazala, však rezort nereagoval.

„Počas návštevy nemocnice sa ministerka zdravotníctva riadila a plne rešpektovala odporúčania zdravotníckeho personálu tak, ako sa to deje pri každej takejto návšteve. O akýchkoľvek skutočnostiach či obmedzeniach súvisiacich s návštevou zdravotníckeho zariadenia sa vždy vopred dôkladne informuje v danom zariadení. Pani ministerka by nikdy nekonala tak, aby došlo k ohrozeniu zdravia pacienta. Mrzí nás, že napriek dodržaniu pokynov vznikla v súvislosti s návštevou nemocnice takáto reakcia.“
dolinková
Zdroj: Facebook/Zuzana Dolinková
Domov
Zdieľať
Diskusia