Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
26. januára 2024 o 15:23
Čas čítania 0:32

Mnohé ambulancie vyberajú od pacientov 5-eurové poplatky. Hrozia im za to vysoké pokuty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyberanie poplatkov je však podľa košickej župy protizákonné.

Ambulancie na košických poliklinikách si od pacientov pýtajú poplatok päť eur za vyšetrenie. Lekári sa bránia, že bez poplatku nie sú schopní ambulanciu spravovať, pretože sú podfinancovaní. Kraj však tvrdí, že ide o trestný čin, informuje RTVS.

„V zmysle zákona poskytovateľ nesmie podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti úhradou nad určenú spoluúčasť poistenca,“ povedala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Katarína Strojná.

Zväz ambulantných poskytovateľov tvrdí, že takýchto ambulancií je na Slovensku viac. Mnohé z nich sa pre zvýšené ceny energií zadlžili. „Niektoré ambulancie a polikliniky sú, žiaľ, nútené prikračovať k takýmto veciam. Či je to protizákonné, alebo nie je protizákonné, je to otázka prežitia pre ambulanciu a zachovania zdravotnej starostlivosti pre samotných pacientov,“ povedala riaditeľka zväzu. 

Košický samosprávny kraj však plánuje konanie ambulancií vyšetriť. V prípade dokázania viny hrozí poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti pokuta do výšky 16 600 eur.

Anketa:
Stretol si sa s vyberaním poplatku za vyšetrenie aj ty?
Áno.
Nie.
Áno.
68 %
Nie.
32 %
Čakáreň v nemocnici.
Čakáreň v nemocnici. Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia