Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent
29. januára 2024 o 8:14
Čas čítania 0:30

Do Európy prichádza saharský piesok. Dostane sa aj na Slovensko

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najviac zasiahnuté majú byť oblasti Veľkej Británie a Nórska.

Obrovské množstvo piesočného prachu by už čoskoro malo zavaliť časť Európy. Saharský piesok sa dostane aj nad územie našej krajiny. Slovensko však zasiahne len malá časť tohto piesku, ktorú voľným okom takmer nespozorujeme, informuje portál iMeteo.

Mohutný oblak saharského piesku sa aktuálne nachádza nad Atlantikom západne od Afriky. Zasiahol už súostrovie Kapverdy. V najbližších dňoch sa má pohybovať smerom na Európu. V rámci Európy by sa mal saharský piesok dostať najmä do Veľkej Británie a Nórska. Zo strednej Európy zasiahne hlavne severnú časť Nemecka. 

Piesočný prach je zložený z piesočných častíc a úlomkov, ktoré môžu stúpať až do výšky desiatich kilometrov, čím sa môže transportovať tisícky kilometrov ďaleko. Spôsobuje, že obloha a ovzdušie sú viditeľne zakalené. Vonkajšie povrchy pokrýva vrstvou prachu. Zvýšená koncentrácia je pre človeka zdraviu škodlivá.

Saharský piesok, sahara
Zdroj: Unsplash/Henry Dick/na voľné použitie, TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia