Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
1. februára 2024, 16:40
Čas čítania 0:31

V Európe sa šíri nebezpečné infekčné ochorenie. V jednej krajine zomrelo niekoľko detí, dôvodom je nízka zaočkovanosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Srbsku museli hospitalizovať približne dve tretiny nakazených detí.

Najmenej štyri deti zomreli po výskyte čierneho kašľa v srbskom hlavnom meste Belehrad, uviedli v stredu tamojšie štátne médiá. Srbskí lekári šírenie tohto ochorenia pripisujú poklesu zaočkovanosti.


Po nakazení sa týmto respiračným ochorením je v kritickom stave aj piate dieťa, uviedol námestník šéfa belehradskej pediatrie Vladislav Vukomanovič pre štátnu televíziu RTS. Čierny kašeľ podľa neho diagnostikovali dovedna približne 70 deťom a stav približne dvoch tretín z nich si vyžiadal hospitalizáciu.


Vukomanovič aktuálne šírenie tohto ochorenia pripísal nedostatočnej miere zaočkovanosti vrátane starších dospelých.


Vakcinácia proti čiernemu kašľu je v Srbsku povinná. Napriek tomu však rastúci počet rodičov odmieta zaočkovať svoje deti, čo vedie k periodickému výskytu tohto ochorenia v regióne.


S epidémiou čierneho kašľa bojuje aj susedné Chorvátsko. Tamojší predstavitelia rezortu zdravotníctva uviedli, že epidémia je dôsledkom poklesu zaočkovanosti spojeného s protivakcinačným hnutím.

detská nemocnica
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia