Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová TASR
12. februára 2024, 15:33
Čas čítania 1:09

Žilinka sa vyjadril k novele Trestného zákona. Obetiam trestných činov napísal odkaz, ľudia v komentároch nešetrili kritikou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Maroša Žilinku Slováci zavalili viac ako dvomi stovkami komentárov, ktoré stále pribúdajú.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka napísal na sociálnej sieti Facebook vyjadrenie k schválenej zmene Trestného zákona. Tá okrem zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a zmien pri trestných sadzbách či hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti upravuje aj premlčacie lehoty.

„Obete trestných činov, zvlášť tých proti životu, zdraviu a ľudskej dôstojnosti, musia mať pocit, že tu je právne prostredie, štátne orgány a iné subjekty pripravené im pomôcť, ktoré stoja na strane ochrany ich práv a slobôd, ako aj spravodlivosť,“ napísal na Facebooku. 

Žilinka sa doposiaľ k zmenám premlčacích lehôt nevyjadril. Tvrdí však, že jeho pripomienky k novele sa týkali viacerých častí. A to korupčnej trestnej činnosti a súladu ustanovení s medzinárodnými záväzkami, ale aj garantovania práva na zákonného sudcu v trestných veciach. 

Na otázku od opozície o skrátení premlčacej lehoty pri znásilneniach Žilinka reagoval, že aj zmeny premlčacích lehôt vyjadrujú predstavu navrhovateľa o smerovaní trestnej politiky. Podľa generálneho prokurátora je to legitímne právo navrhovateľa tak, ako je legitímne právo opozície zmeny kritizovať a podať pozmeňujúce návrhy. „To nie je kompetencia generálneho prokurátora,“ dodal.

13. februára 2024, 8:59 Čas čítania 0:28 Polícia zasahovala u slovenského MMA zápasníka. Našli u neho množstvo ilegálnych súčiastok do palných zbraní Polícia zasahovala u slovenského MMA zápasníka. Našli u neho množstvo ilegálnych súčiastok do palných zbraní

V komentároch ho ľudia skritizovali 

Pod príspevkom Žilinku ľudia nešetrili kritikou. Podľa mnohých je jeho vyjadrenie arogantné. Komentár k slovám generálneho prokurátora napísal aj známy novinár portálu Aktuality.sk Braňo Dobšinký či strana Sloboda a solidarita.

„Kde ste boli doteraz? Čo ste doteraz robili? A teraz robíte čo – trápny status na sociálnej sieti? Zbabelec – vo funkcii. A s funkciou, kde veci môže meniť. Len, ono sa to bicykluje. A nerieši, čo riešiť môže – a aj má. Zbabelec,“ napísal Dobšinský. 

Podľa SaS je veľká škoda, že Žilinka počas celých dvoch mesiacov voči úpravám premlčacej lehoty nevyjadril žiadnu kritiku. „Takže nesúhlasíte so schválenou novelou Trestného zákona. Škoda, že ste nevyužili uplynulé dva mesiace, aby ste svoj postoj komunikovali jasne,“ odkázali mu.

Domov
Zdieľať
Diskusia