Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
12. februára 2024, 16:18
Čas čítania 0:39

Na novoobjavené vírusové ochorenie zomrel prvý človek. Mužovi zlyhali orgány, pravdepodobne sa nakazil od zvieraťa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Muž si najprv pod pazuchami objavil červenú hrčku.

Na Aljaške zomrel človek, ktorý sa nakazil novoobjaveným vírusovým ochorením Alaskapox. Podľa amerických úradov sa muž liečil v nemocnici, no chorobe na konci januára podľahol, informuje portál Sky News. Celosvetovo ide o úplne prvý prípad úmrtia, ktoré zapríčinil Alaskapox.

Pacient mal následkom dlhodobého užívania liekov oslabený imunitný systém. To podľa ministerstva zdravotníctva prispelo k zhoršeniu ochorenia. Zomrel na zlyhanie obličiek a dýchania.

Zatiaľ nie je úplne jasné, kde sa pacient nakazil. Pravdepodobne sa tak však stalo po tom, ako ho poškriabala túlavá mačka. Zosnulý si ešte v septembri 2023 našiel v podpazuší červenú hrčku a dostal na ňu antibiotiká. Tie mu však nepomohli a jeho stav sa ešte zhoršil. Do nemocnice ho previezli s príznakmi podobnými kiahňam.

Vírusom sa ľudia môžu nakaziť iba príležitostne

Podľa existujúcich dát vírus zaznamenali v roku 2015 a odvtedy zaevidovali sedem prípadov. Doteraz pacienti trpeli iba miernymi príznakmi. Podľa vedcov je vírus zoonický, čo znamená, že sa prenáša najmä medzi zvieratami. Je vzácne, ak sa vírusom nakazí aj človek.

nemocnica
Zdroj: Flickr/Navy Medicine
Domov
Zdieľať
Diskusia