Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
14. februára 2024 o 7:40
Čas čítania 0:31

Zima sa končí o dva týždne. Dočkajú sa Slováci ešte raz poriadne chladného počasia?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Meteorologická zima sa končí posledným februárovým dňom, čo je o 2 týždne.

Najnovšie merania meteorológov poukazujú na to, že k poslednému ochladeniu počas meteorologickej zimy a k vpádu arktického vzduchu na územie Slovenska by malo dôjsť na prelome februára a marca.

V uplynulých dňoch začalo prevládať takzvané stratosférické otepľovanie, prebiehajúce v stratosfére okolo severného pólu, vysvetľuje iMeteo. Minulosť tohto javu ukazuje, že niekoľko týždňov po jeho výskyte sa zvyšuje pravdepodobnosť príchodu mrazivého arktického vzduchu do Európy.

Aké budú nasledujúce týždne?

Aktuálne modely počasia na najbližšie dni ukazujú, že počasie na našom území bude stále výrazne teplé. Priemerné teploty sa budú pohybovať približne od 5 až po 10 °C, a teda vyššie, ako je počas tejto časti zimy bežné.

Od 18. februára by malo dôjsť k ochladeniu. Priemerná teplota síce klesne, ale napriek tomu bude o 1 až 3 °C vyššia, než býva koncom februára bežné.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia