Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
2. marca 2024, 13:12
Čas čítania 1:15

Pohreb Alexeja Navaľného neobišli policajné zásahy, zadržali viac ako 100 ľudí po celej krajine

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Polícia zadržala desiatky ľudí v 19 mestách po celej krajine.

V deň pohrebu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zadržali v rôznych mestách Ruska viac ako 100 ľudí. V sobotu o tom informovala britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na údaje ľudskoprávneho projektu OVD-Info, monitorujúceho počty zadržaných počas protestov a poskytujúceho im právnu pomoc.

Zadržali najmenej 104 ľudí

OVD-Info spresnil, že o 1.15 h moskovského času v súvislosti s Navaľného pohrebom v 19 ruských mestách zadržali najmenej 104 ľudí.


Väčšina zadržaní – viac ako 20 – sa odohrala v meste Novosibirsk. V Moskve v piatok policajti zaistili 15 ľudí, pričom noc strávili v cele v okrese Marjino traja. Ďalší zadržaný bol cez noc ponechaný na policajnom oddelení vo štvrti Bratejevo, v ktorej sa nachádza Borisovský cintorín, kde bol Navaľnyj pochovaný.


V sibírskom meste Omsk bolo zadržaných 15 ľudí a desať ich hlásia z Jekaterinburgu.
V Kazani polícia zadržala najmenej osem osôb, pričom sedem z nich trávilo noc v cele policajného zaistenia.


Päť ľudí hlásili z mesta Voronež, po štyroch v Astrachani a Nižnom Novgorode, tri osoby v Petrohrade. K zadržaniam došlo aj v Murmansku, Čeľabinsku, vo Vladikavkaze, v Ulan-Ude a ďalších mestách.

Alexej Navaľnyj
Zdroj: TASR/AP

Podľa úradov Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou

Podľa úradov Navaľnyj zomrel 16. februára vo väzenskom tábore za polárnym kruhom. Ruská väzenská služba tvrdí, že mu po prechádzke prišlo náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom ani privolaným záchranárom.


V jeho úmrtnom liste sa uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou. Príbuzní a spolupracovníci Navaľného, ako aj západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Telo nechceli vydať príbuzným 

Po Navaľného smrti jeho príbuzní a podporovatelia niekoľko dní žiadali ruské vedenie i samotného Putina o vydanie tela, aby ho mohli dôstojne pochovať. Napokon sa to stalo až minulú sobotu 24. februára.


Pohrebný obrad sa uskutočnil v piatok 1. marca v chráme zasvätenom ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ v moskovskej štvrti Marjino, kde Navaľnyj s rodinou býval. Pochovaný je na Borisovskom cintoríne v susednej štvrti Bratejevo.

Navaľnyj
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia