Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
3. marca 2024, 17:05
Čas čítania 0:33

Čoraz menej Sloveniek užíva hormonálnu antikoncepciu. Za poklesom stoja dva faktory

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dôvodom je podľa gynekologičky strach z nedostatočných informácií a jej démonizácia, ktorá hovorí o priberaní či neplodnosti.

Slovenky užívajú z roka na rok čoraz menej hormonálnej antikoncepcie. Dôvodom je podľa gynekologičky Alexandry Krištúfkovej strach z nedostatočných informácií a jej démonizácia, informujú tvnoviny.sk.

V spoločnosti rezonuje niekoľko neoverených právd, že antikoncepcia spôsobuje priberanie, neskoršie problémy s otehotnením, vypadávanie vlasov, zhoršenie pleti či pokles libida. To však podľa gynekologičky nemusí byť pravda. 

„Preparáty hormonálnej antikoncepcie sa od seba líšia a každej žene vyhovuje niečo iné. Jednej môže spôsobovať nežiaduce účinky, no druhej sa akoby zázrakom po tom istom preparáte zlepší pleť, vlasy aj menštruácia,“ vysvetľuje Krištúfková. Antikoncepciu prispôsobuje lekár každej žene individuálne na základe veku, zdravotného stavu a životosprávy.

V roku 2007 užívalo antikoncepciu približne 327-tisíc žien. V roku 2022 ich bolo o 210-tisíc menej.

Má množstvo benefitov

Gynekológovia ju odporúčajú napríklad pri liečbe ťažkostí spojených s menštruáciou. Lieky dokážu napraviť menštruačný cyklus, zmierniť krvácanie či zmierniť kožné problémy. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: ThoughtCatalog.com
Domov
Zdieľať
Diskusia