Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
6. marca 2024, 18:34
Čas čítania 0:47

Šimkovičová vraj rozhodla o zrušení Kunsthalle. Ministerstvo kultúry galériu obviňuje z propagácie „nesprávnych“ hodnôt

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kunsthalle od apríla spoja so Slovenskou národnou galériu.

Ministerstvo kultúry SR rozhodlo o zrušení galérie Kunsthalle (KHB) a jej spojení so Slovenskou národnou galériou (SNG). Podľa Kunsthalle išlo o rozhodnutie Martiny Šimkovičovej, ktorá sa údajne ani neporadila s odbornou verejnosťou. K spojeniu by malo dôjsť na prelome mesiacov marec a apríl. Informáciu oznámili na oficiálnom instagramovom účte galérie.

Z Kunsthalle plánujú v apríli prepustiť všetkých zamestnancov. Riaditeľka SNG Alexandra Kusá pritom tvrdila , že chce zachovať jej nezávislosť. Podľa Kunsthalle ministerstvo týmto krokom zrušilo akúkoľvek autonómiu.

„Počas intenzívnej verejnej diskusie odznelo mnoho tém, predovšetkým však generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka MK SR Peter Lukáč priamo potvrdil, že rozhodnutie o zrušení a zlúčení KHB so SNG bolo prijaté bez akejkoľvek konzultácie s odbornou či občianskou verejnosťou, pričom zodpovednosť zaň nesie ministerka Martina Šimkovičová,“ napísalo Kunsthalle vo vyjadrení.

Ministerstvo kultúry SR zamietlo financovanie umeleckého a vzdelávacieho programu na rok 2024, ktoré pripravili interní a externí kurátori Kunsthalle. V januári z postu riaditeľa galérie odišiel Jen Kratochvil. Ministerstvo kultúry v minulosti obvinilo galériu z toho, že propaguje hodnoty, ktoré vraj ohrozujú budúcnosť slovenských detí.

Ministerstvo kultúry sme požiadali o stanovisko. V prípade odozvy budeme článok aktualizovať.
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kunsthalle Bratislava (@kunsthallebratislava)

Domov
Zdieľať
Diskusia