Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
9. marca 2024, 7:48
Čas čítania 0:38

PREHĽAD: S jarou prichádzajú aj peľové alergie. Mnohé trápia Slovákov už teraz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Peľová sezóna sa už začína aj na Slovensku.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ) varuje alergikov pred zvyšujúcou sa koncentráciou peľu v ovzduší. Aktuálne najviac dominuje peľ z jelše a liesky. Vysokú dennú hladinu dosahuje aj peľ z drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, z jaseňa, topoľa, bresta aj vŕby, informujú na Facebooku.

„Veľká časť uplynulého kalendárneho týždňa bola na celom území ovplyvnená zrážkovou činnosťou. V ovzduší dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité a zo silných alergénov peľ jelše a liesky,“ hovorí RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

Alergikov v najbližších dňoch potrápi peľ z bresta, topoľa, jaseňa, liesky, javora a duba. Podľa ÚVZ koncentrácia peľu bude súvisieť aj s počasím. 

„Teplo, dostatok vlahy a slnečného svitu i vietor prináša so sebou nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší. Mierny nárast denných hladín predpokladáme aj pri spórach húb (plesniach). Počas daždivých a chladnejších dní bude dochádzať k poklesu denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší,“ píšu na sociálnej sieti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia