Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. marca 2024, 7:27
Čas čítania 1:05

Kaliňák avizuje zmeny v obrannej dohode s USA. Čechom poslal tvrdý odkaz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kaliňák skritizoval aj postoj českej vlády.

Minister obrany SR Robert Kaliňák avizuje na základe vypracovanej analýzy otvorenie diskusie k niektorým častiam obrannej dohody s USA. Opozičný poslanec parlamentu Branislav Gröhling hovoril v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy o zmene rétoriky Smeru-SD.

„Zmluva nám príde v niektorých častiach nevyvážená a radi by sme rokovali, lebo len vyvážené zmluvy vedia fungovať,“ povedal minister. Minulý týždeň podľa jeho slov vypracovali analýzu, ktorá identifikovala niekoľko častí, ktoré treba prediskutovať.

Priblížil, že ide o oblasti vzájomných vzťahov, súhlasov a oznamovacích povinností. Podotkol, že zmluvu možno vypovedať až po desiatich rokoch. Gröhling poukázal na to, že predstavitelia Smeru-SD hovorili pred voľbami o rušení zmluvy či referende.

Kaliňák kritizoval českú vládu, tvrdí, že s Blanárom sa Rusi chceli stretnúť

Kaliňák v relácii kritizoval aj pozastavenie medzivládnych konzultácií z českej strany pre rozdielne názory oboch vlád na vojnu na Ukrajine. K ochladeniu alebo otepleniu vzťahov medzi dvomi krajinami by malo podľa neho dochádzať len na základe bilaterálnych záležitostí. Hovorí o zásahu do blížiacich sa volieb. Česi podľa Gröhlinga už skôr dávali najavo, že sa im nepáči slovenské laškovanie s ruským režimom.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Militantný pohľad na vojnu na Ukrajine je podľa ministra obrany nesprávny. Stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v Turecku mala podľa Kaliňáka iniciovať ruská strana. Zopakoval, že Rusko napadnutím Ukrajiny porušilo medzinárodné právo, hovorí však o sérii chýb zo strany EÚ. „Treba jednoznačne povedať, že Rusko je agresor, má sa zbaliť a odísť preč,“ reagoval Gröhling.

Kaliňák avizoval, že do konca marca by mohla byť pripravená zmluva na nový systém protivzdušnej obrany. Opätovne kritizoval presun systému S-300 na Ukrajinu. Podľa Gröhlinga bol však tento systém protivzdušnej obrany v našich podmienkach už nepoužiteľný.

kaliňák
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia