Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
15. marca 2024, 21:01
Čas čítania 0:33

Skialpovali v slovenských horách, keď zrazu uvideli medveďa. Následkom predčasného prebudenia môžu byť agresívne, varujú odborníci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborníci tvrdia, že nadpriemerné teploty môžu na medvede vplývať negatívne.

Medveď sa predčasne prebudil zo zimného spánku a v Žiarskej doline prekvapil manželský pár, ktorý si ho všimol na zasneženom svahu počas toho, ako spoločne „skialpoval“.

Keďže manželia bežiaceho medveďa videli z veľkej diaľky v nadmorskej výške asi 1 500 metrov, nebezpečie im nehrozilo. Zviera bežalo dolu svahom a dvojica uviedla, že pohľad naň si užila.

Nestihli si poriadne oddýchnuť 

Riaditeľ mestských lesov Ružomberok Milan Šlávka pre TV JOJ uviedol, že medvede už v dôsledku nadpriemerných teplôt začali pomaly vyliezať zo svojich brlohov. Podľa niektorých lesníkov si preto poriadne neoddýchli, čo môže mať vplyv na ich agresivitu.

„Ako spánok chýba človeku, môže chýbať aj medveďovi. Môže nastať situácia, že medveď bude aj nepokojný, agresívnejší,“ uviedol Šlávka. 

Medvede sa po prebudení budú pohybovať skôr v nižších polohách lúk, kde hľadajú potravu. Podľa odborníkov sa nebudú pohybovať vo vysokých horách ešte dlho.

Domov
Zdieľať
Diskusia