Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. marca 2024, 9:43
Čas čítania 1:11

Tisícky Slovákov nemajú nárok na dôchodok či nemocenské dávky. Neplnia si totiž dôležitú povinnosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Živnostníci tvoria nadpolovičnú väčšinu všetkých podnikateľských subjektov na Slovensku. V 3. kvartáli minulého roku bolo takmer 379 000 aktívnych živnostníkov.

Z celkového počtu 405 000 samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) pôsobiacich na Slovensku, medzi ktoré patria aj živnostníci, je sociálne poistených len približne 49 %. Viac než 200 000 osôb takto vypadáva zo systému sociálneho poistenia, bez nároku na starobný alebo invalidný dôchodok, nemocenské a iné dávky. 


Absencia sociálneho poistenia súvisí s príjmom týchto podnikateľov. „Povinne nemocensky a dôchodkovo sa totiž musí poistiť len tá osoba, ktorej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti prekročil 12-násobok minimálneho mesačného vymeriavacieho základu,“ priblížil zväz. Za rok 2023 je táto hranica príjmu na úrovni 7 824 eur.


Z tých, ktorí sú sociálne poistení, až 80 % platí poistenie len z minimálneho vymeriavacieho základu. Živnostenský zväz upozornil, že budúci dôchodok živnostníka sa bude počítať z toho istého základu ako odvody, ktoré platí.

Minimálne odvody živnostníkov

Minimálny mesačný vymeriavací základ v súčasnosti dosahuje 651,70 eura, z toho vyplývajúce poistné 33,15 % je mesačne 216,13 eura. „Preto ak živnostník platí len minimálne odvody, jeho dôchodok bude dosahovať úroveň, ako keby zarábal 652 eur v hrubom v postavení zamestnanca," vyčíslil Slovenský živnostenský zväz.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Zároveň pripomenul, že slovenská legislatíva ponúka živnostníkom niekoľko možností, ako evidovať a následne preukazovať daňové náklady. Až dve tretiny pritom využívajú možnosť uplatnenia takzvaných paušálnych výdavkov. Tie podľa zväzu predstavujú výrazné administratívne zjednodušenie a odbremenenie od účtovnej agendy.

Paušálne výdavky

Od roku 2017 si živnostník môže uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 % z dosiahnutého príjmu, maximálne však do sumy 20 000 eur. Slovenský živnostenský zväz upozornil, že ak by sa na tento limit uplatnili inflačné koeficienty za roky 2018 až 2023, aktuálne by mal dosahovať výšku 29 650 eur.

„Na porovnanie, v Českej republike si živnostníci podnikajúci v remeselných živnostiach môžu uplatniť paušálne výdavky vo výške 80 % obratu, maximálne 64 000 eur, v ostatných živnostiach 60 % obratu, maximálne 48 600 eur,“ doplnil zväz.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo, Pexels/Markus Spiske
Domov
Zdieľať
Diskusia