Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
25. marca 2024, 11:18
Čas čítania 0:48

Slovenská pošta upozorňuje občanov na nové podvody. Radia, ako rozoznáš, že ťa chcú okradnúť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenská pošta sa pre podvody obrátila aj na súdy.

Slovenská pošta upozorňuje svojich zákazníkov na podvodníkov, ktorí zasielajú v jej mene falošné e-maily. Odosielateľ používa zdeformované logo Slovenskej pošty a od adresátov pýta poplatok za doručenie zásielky.

Spoločnosť ľudom odporúča, aby takéto maily ignorovali a nijakým spôsobom na ne nereagovali. Keďže ide o podvod, kde páchatelia zneužívajú meno Slovenskej pošty, firma sa obrátila na políciu.

Ako zistím, že ide o podvod? 

  • Slovenská pošta nikdy nepýta prostredníctvom e-mailov peniaze. Za zásielku zaplatí klient buď pri objednávaní tovaru, teda priamo cez e-shop, alebo na dobierku, teda pri prevzatí zásielky – a to hotovosťou alebo kartou.
  • Adresát zaplatí za zásielku kuriérovi, pri priehradke v pobočke alebo v BalíkoBOXe.
  • Slovenská pošta uvádza vo svojich e-mailoch ako trackovacie číslo podacie číslo zásielky, ktoré pozostáva z prefixu (2 písmena), 9 čísel a sufixu (2 písmená na konci, ktoré označujú kód krajiny) Príklad: EB 101809415 SK.
  • Zákazník vie rozpoznať podvod aj podľa nepravdivých údajov uvedených v podvodnom maile: zákaznícka podpora SP nefunguje 24 hodín a telefónne číslo na zákaznícke centrum je 0850 122 413 a nie 0850 192 413.
  • Slovenská pošta neposkytuje službu platobnej brány. Akékoľvek poslané peniaze cez akúkoľvek službu či banku vždy jednoducho prídu. Nie je potrebné prijímať platbu zadávaním akýchkoľvek údajov.

Príklady toho, ako vyzerajú podvodné maily a SMS: 

Takto vyzerajú podvodné maily a SMS.Takto vyzerajú podvodné maily a SMS. Takto vyzerajú podvodné maily a SMS.Takto vyzerajú podvodné maily a SMS.
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia