Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
25. marca 2024, 12:47
Čas čítania 0:33

Obvinený Harabin sa postaví pred Najvyšší súd SR. Za svojím názorom z Facebooku si stojí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Harabin je obžalovaný za status, ktorý zverejnil krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Súdny proces s neúspešným kandidátom na prezidenta a bývalým šéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom sa v pondelok nezačal. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ján Buvala síce prijal obžalobu, ale obhajoba podala sťažnosť. O obžalobe tak bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Harabin bol obvinený pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a pre prečin schvaľovania trestného činu. Neúspešný kandidát na prezidenta spochybňoval okrem samotnej obžaloby aj opatrenie, ktorým bol prokurátor poverený zastupovať obžalobu pred súdom, a príslušnosť Špecializovaného trestného súdu rozhodovať tento prípad.

„Zastávam názor, že obžaloba spĺňa všetky zákonom požadované náležitosti. Trvám na podanej obžalobe,“ reagoval prokurátor, ktorému prvostupňový súd vyhovel. 

Harabinov status 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu v júni 2023. Skutok sa týka vyjadrenia Harabina krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Harabin na sociálnej sieti napísal, že by urobil to isté, čo ruský prezident Vladimir Putin.

Štefan Harabin.
Štefan Harabin. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia