Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. apríla 2024, 8:33
Čas čítania 0:47

Eurovoľby môžu ovládnuť pravicoví populisti. Nemecký kancelár varuje pred možnými hrozbami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz varoval pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu pred hrozbami, ktoré predstavujú pravicoví populisti. Spravil tak počas príhovoru na podujatí Strany európskych socialistov v rumunskej Bukurešti.

„Pravicoví populisti vedú volebnú kampaň proti našej zjednotenej Európe. Sú pripravení zničiť to, čo sme vybudovali pre deti,“ uviedol Scholz na konferencii PES, ktorá je súčasťou druhej najväčšej skupiny v EP – progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D).

Dodal, že pravicoví populisti rozdúchavajú nálady proti utečencom a príslušníkom menšín. Najlepšou odpoveďou na populizmus a autokraciu je podľa nemeckého kancelára prosperujúca Európska únia, ktorá je schopná „dokončovať veci“.

Scholz chce naďalej pomáhať Ukrajine

Scholz prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu. Tá je totiž podľa neho kľúčom k znovunastoleniu mieru v Európe. Povedal, že najlepším spôsobom, ako zabrániť akejkoľvek eskalácii konfliktu medzi Ruskom a NATO, je efektívne odstrašovanie.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

„Vojna na Ukrajine sa skončí v momente, keď sa ruský prezident Putin rozhodne stiahnuť svoje vojská. Avšak toto rozhodnutie urobí, len keď si uvedomí, že túto vojnu na bojisku nevyhrá,“ cituje Scholza agentúra Reuters.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať v 27 členských krajinách EÚ od 6. do 9. júna. Prieskumy verejnej mienky pritom naznačujú v nadchádzajúcich voľbách výrazný posun smerom k pravici.

eurovoľby
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia