Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
16. apríla 2024, 9:27
Čas čítania 0:44

Dôchodcom už čoskoro odklepnú 13. dôchodok vo výške až 606 eur. Nemáme na to peniaze, upozorňuje opozícia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Opozícia sa hlasovania o 13. dôchodkoch v parlamentnom sociálnom výbore zdržala.

Ak poslanci na aprílovej schôdzi schvália 13. dôchodok, penzisti si prilepšia o niekoľko stoviek eur, upozorňuje RTVS

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) uviedol, že starobní dôchodcovia by mali po novom dostať trinásty dôchodok vo výške 606 eur. 

Navrhovaný zákon prináša viaceré zmeny. Príspevok nebude vyplácať štát, ale Sociálna poisťovňa, čo znamená, že po novom nebude príspevok sociálnou, ale dôchodkovou dávkou.

Opozícia sa hlasovania zdržala 

Opozícia v parlamentnom sociálnom výbore o trinástych dôchodkoch nehlasovala. Aj napriek tomu, že chce, aby seniori dostávali dôstojné dôchodky, obáva sa, že tieto výdavky štátu dovedú Slovensko k rozvratu verejných financií.

„Každý rok nás čaká sekera vo výške 830 až 900 miliónov eur. Čaká nás ešte konsolidácia vo výške 1,4 miliardy eur. Pýtam sa, odkiaľ chce naša vláda vziať peniaze? Pretože veľkým výdavkom sú práve trináste dôchodky,“ reagovala poslankyňa Simona Petrík (PS).

13. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 7:39 Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť
13. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 6:47 Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla
10. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 5:09 Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR)

Aj poslanec strany SaS a predseda sociálneho výboru Vladimír Ledecký uviedol, že Slovensko nemá peniaze, ktoré chce koalícia. „Všetci hovoria o konsolidácii rozpočtu, neviem, v akom paralelnom vesmíre žije Erik Tomáš,“ povedal Ledecký. 

Vládna koalícia očakáva, že zákon prejde hlasmi vládnych, ale aj časti opozičných poslancov.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash/Robert Anasch, TASR/Ján Lašák
Späť
Zdieľať
Diskusia