Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
24. apríla 2024, 16:45
Čas čítania 0:58

Zamestnanci RTVS reagujú na zrušenie inštitúcie. Vláde vo videu posielajú odkaz, chcú tvoriť bez strachu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pracovníci zároveň vyzývajú ľudí, aby tiež stáli pri RTVS.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) by mala Národná rada SR schváliť ešte pred letom. Parlament o ňom nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Zamestnanci RTVS zverejnili nesúhlasné video, v ktorom kritizujú zákon aj vládu. 

Tesne po tom, ako dnes zákon prešiel vládou, pracovníci RTVS zverejnili video, v ktorom sa ohradzujú proti ovládnutiu verejnoprávnej inštitúcie. 

Zamestnanci na videu vláde odkazujú, že nechcú robiť politiku. Podľa ich slov chcú každý deň prísť do práce, ktorú milujú, a robiť ju najlepšie, ako vedia. Zároveň odkazujú, že chcú tvoriť bez strachu, výčitiek a kompromisov. 

„Ak politici ovládnu verejnoprávne médiá, spravia si z RTVS slúžku svojej moci a záujmov, obávame sa, že už nebudeme vedieť zaručiť objektivitu, nezávislosť a pravdivosť, ktorú nám stanovuje nielen zákon a etické kódexy, ale predovšetkým naša morálka. Bojíme sa, že kvalifikovaných zamestnancov a vedúcich nahradia ľudia poplatní vláde, že nebudeme tvoriť v slobodnej atmosfére a nebudeme sa môcť slobodne ozvať bez strachu, že prídeme o svoje miesta,“ uvádzajú zamestnanci RTVS na videu. Zároveň vyzývajú ľudí, aby pri nich stáli.

Zmenu podľa Fica žiadali voliči koalície 

Vláda podľa Roberta Fica schválila návrh zákona prakticky bez pripomienok. Premiér uviedol, že súčasná RTVS „potrebuje zmenu, rovnako tak jej vedenie“.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Primárnym argumentom je pre premiéra neobjektívnosť RTVS, ktorá je „v permanentnom boji s vládou“, a tým aj porušenie práva občanov na objektívne informácie. „Toto je aj reakcia na žiadosti voličov koalície, ktorí nás žiadajú, aby sme s RTVS už konečne niečo urobili,“ vyhlásil premiér.

Domov
Zdieľať
Diskusia