Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. apríla 2024, 21:03
Čas čítania 1:00

Z Rázsoch má byť iba detská nemocnica. KDH chce preto v parlamente odvolávať Dolinkovú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy.

Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva, že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

Považuje to za neodborné rozhodnutie s negatívnymi dosahmi na pacientov. Začalo preto so zberom podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú.

„O novej nemocnici v Ružinove nevieme vôbec nič. Tento projekt sa začne úplne od nuly, iba s časťou projektovej dokumentácie z Rázsoch, pričom nemocnica v Ružinove nemá ani dostatok pozemkov na výstavbu novej nemocnice,“ poznamenal poslanec KDH František Majerský.

Tvrdí, že nemocnica na Rázsochách mala základné predpoklady, aby sa v dohľadnom čase mohla začať stavať, pričom štúdia rezortu zdravotníctva má rátať s dokončením nemocnice v Ružinove až v roku 2038.

„Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu,“ podotklo KDH.

dolinková
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Rázsochy mali zabezpečiť zdravotnú starostlivosť všetkým ťažko chorým pacientom

Poslanec hnutia Peter Stachura vidí v „pochovaní“ projektu Rázsochy odborný a medicínsky rozmer. Ozrejmil, že malo ísť o komplexnú koncovú nemocnicu, ktorá by s ostatnými súčasťami Univerzitnej nemocnice Bratislava vedela zabezpečiť starostlivosť o všetkých ťažkých pacientov na Slovensku. Tvrdí, že ak sa postaví nová nemocnica v Ružinove, časť zdravotnej starostlivosti univerzitnej nemocnice sa bude musieť presunúť aj do súkromnej nemocnice Bory.

„Čím štát stratí dosah na svoju kľúčovú nemocnicu, ktorá má zabezpečiť jedinečné výkony pre všetkých občanov v krajine a zároveň má byť národným centrom pre vedu a vzdelávanie,“ doplnil.

Anketa:
Podarí sa podľa teba ministerku zdravotníctva odvolať?
Nie
Áno
Nie
82 %
Áno
18 %
Domov
Zdieľať
Diskusia