Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
3. mája 2024 o 11:57
Čas čítania 0:47

Slovensko sa výrazne prepadlo v rebríčku slobody médií. Môže za to nástup Ficovej vlády, tvrdí medzinárodná organizácia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

RSF tvrdí, že slovenskí novinári pracujú v nepriateľskom prostredí.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnila aktuálny rebríček slobody médií. Slovensko skončilo na 29. mieste zo 180 hodnotených krajín. Znamená to, že sme sa oproti predošlému hodnoteniu prepadli až o 12 miest.

Mimovládna organizácia v súhrnnej správe varuje pred hrozbou manipulácie volieb s využitím umelej inteligencie (AI). V konkrétnom príklade na Slovensku spomína prípad vytvorenej audionahrávky novinárky Moniky Tódovej. O nahrávke tvrdí, že to je „jeden z prvých zdokumentovaných prípadov tohto typu útoku na novinárov s cieľom ovplyvniť výsledok demokratických volieb“.

„Po niekoľkých vládach, ktoré sa snažili zlepšiť slobodu tlače, sa v parlamentných voľbách v roku 2023 dostal k moci opäť premiér Robert Fico. To znamenalo koniec snáh v tejto oblasti,“ konštatuje organizácia. Reportéri bez hraníc takisto tvrdia, že novinári pracujú v nepriateľskom prostredí. Verejnoprávne aj súkromné médiá podľa nich zostávajú zraniteľné voči záujmom nesúvisiacich s novinárčinou.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Mimovládna organizácia v súhrnnej správe konštatuje, že čoraz viac vlád a politických orgánov neplní svoju úlohu garantov čo najlepšieho prostredia pre žurnalistiku a právo verejnosti na spoľahlivé, nezávislé a rozmanité správy a informácie.

Susedné Česko si napríklad v novom rebríčku pohoršilo o tri pozície a je 17. mieste. Na prvej priečke je rovnako ako pred rokom Nórsko, posledná skončila Eritrea.

slovensko , rebríček slobody médií
Zdroj: rfs.org
Domov
Zdieľať
Diskusia