Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. mája 2024, 9:01
Čas čítania 0:45

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vyhlásila to riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová v rozhovore pre americkú televíziu NBC.

„Pri takýchto konfliktoch nabitých emóciami sa počas vojny niečo udeje a nastane hlad. Preto vám chcem povedať, že na severe (Pásma Gazy) vládne plnohodnotný hladomor a postupuje smerom na juh,“ vyhlásila McCainová v interview, ktoré v plnom rozsahu zverejnia v nedeľu.


Experti varujú pred hladom vo vojnovej zóne dlhodobo, situácia v Pásme Gazy však zatiaľ oficiálne nebola označená ako hladomor. O tomto označení možno na medzinárodnej úrovni rozhodnúť až po zložitom administratívnom procese.


McCainová zdôraznila, že pri svojom hodnotení vychádza z toho, čo zamestnanci WFP videli a zažili priamo na mieste. „Nikto by nemal zomrieť od hladu, najmä v čase, keď je na celom svete dostatok jedla na uspokojenie potrieb všetkých,“ dodala.


Zúfalá situácia spôsobila, že Spojené štáty, Nemecko a ďalšie krajiny dodali na sever Pásma Gazy humanitárnu pomoc aj letecky.


Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra 2023, pri ktorom zahynulo vyše 1 170 ľudí a najmenej 250 ďalších podľa izraelských úradov uniesli.
Odvetné útoky Izraela si odvtedy v Pásme Gazy podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom vyžiadali už viac ako 34 000 obetí na životoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia