Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
7. mája 2024, 11:02
Čas čítania 0:37

Slovákom hrozí pokuta až 3300 eur za zber ovocia v niektorých oblastiach. Nevinná aktivita ťa môže vyjsť poriadne draho

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo životného prostredia upozorňuje, že lesné ovocie slúži najmä ako potrava pre zvieratá.

Ministerstvo životného prostredia upozorňuje Slovákov na nelegálny zber lesných plodov v chránených územiach. Za porušenie zákona hrozí zberačom pokuta vo výške od 300 do 3 319 eur, informuje rezort na webovej stránke

„V národných parkoch a chránených územiach je zber lesných plodov povolený návštevným poriadkom iba na vyhradených územiach a pre vlastnú spotrebu. Vyhradené miesta sú napríklad v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras, Veľká Fatra, ale aj v prírodnej rezervácii Vydrica,“ priblížilo ministerstvo. 

Strážcovia parkov pravidelne vykonávajú akcie proti nelegálnym zberačom. Tí dokážu aj bez použitia zberných pomôcok nazbierať desiatky litrov plodov za deň. Problémom sú aj odpadky, ktoré po sebe mnohokrát zanechávajú.

Rezort životného prostredia upozorňuje, že lesné plody slúžia najmä ako potrava pre lesné živočíchy. „Na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov vrátane hlucháňa hôrneho či medveďa hnedého. Nadmerným zberom lesných plodov prichádzajú živočíchy o prirodzenú potravu, častým následkom je aj neželaná kolízia či snaha zvierat zaobstarať si potravu v iných lokalitách,“ píšu na webe.

maliny
Zdroj: TASR/Daniel Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia