Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. mája 2024 o 10:24
Čas čítania 0:48

V Trnave pribudla prvá nabíjacia stanica pre kamióny. Vozidlo nabije za 35 minút

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V areáli Empark Trnava pribudla nabíjacia stanica pre nákladnú dopravu.

V lokalite Empark Trnava pribudlo nabíjacie zariadenie s výkonom 400 kilowattov, ktoré je určené na nabíjanie elektrických nákladných vozidiel. Ide o prvú nabíjaciu stanicu pre kamióny na Slovensku, ktorú v pondelok na parkovisku pre nákladnú dopravu v Trnave otvorili predstavitelia spoločnosti ZSE Drive.

„Ide o prvú 400 kW nabíjaciu stanicu, aktuálne najvýkonnejšiu na Slovensku. V prípade kamiónovej dopravy, pretože táto nabíjacia stanica je na parkovisku pre kamióny, to znamená nabitie kamiónu so štandardnou hmotnosťou na 300-kilometrovú jazdu za 45 minút,“ priblížil Rastislav Žembery zo ZSE Drive.

Nová nabíjacia stanica je určená výhradne na nabíjanie kamiónov. Je prispôsobená pre neobmedzený prístup kamiónov, využívať ju môžu vozidlá s konektorom na pravej i ľavej strane.

Zvyšné nabíjacie stanice na Slovensku sú určené hlavne pre osobné autá

Žembery priblížil, že na Slovensku je aktuálne dokopy 2 000 verejne prístupných nabíjacích bodov, z toho vysokovýkonných je približne 650. Určené sú však predovšetkým pre osobné autá. „V niektorých z týchto lokalít sa môže nabiť aj kamión, ale s určitými obmedzeniami buď pre kamionistu, alebo pre zvyšné vozidlá, ktoré sa tam v danom čase nemôžu nabíjať,“ doplnil.

Vybudovanie nabíjacej stanice pre nákladné elektromobily je súčasťou snahy ZSE Drive o rozvoj udržateľnej dopravy a podporu ekologických alternatív aj v sektore nákladnej dopravy.

Anketa:
Máš v pláne kúpiť si elektrické auto?
V blízkom čase.
Niekedy určite.
Vlastním elektrické auto.
Nie, nezvažujem to.
V blízkom čase.
0 %
Niekedy určite.
14 %
Vlastním elektrické auto.
0 %
Nie, nezvažujem to.
86 %
nabíjacie stanice
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia