Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a ďaľšie letné festivaly
Eva Thonhauserová
23. mája 2024, 11:05
Čas čítania 0:36

Zoznam psychotropných látok sa rozšíri o novú látku. Nachádza sa v produktoch automatov, ktoré si môžu kúpiť aj deti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborník na drogové závislosti hovorí, že aj užívanie danej látky môže u detí spôsobovať zmeny v psychike.

Na zoznam omamných a psychotropných látok pribudnú aj výrobky s obsahom látky HHC. Tie sú dostupné aj v automatoch na rôznych verejných miestach. Tam si ich môžu zakúpiť aj mladí ľudia, ktorí ešte nedovŕšili 18 rokov, informuje RTVS.

Navrhovaný zákon musí prejsť parlamentom, aby nadobudol účinnosť. Novo pridaná látka na zozname psychotropných látok HHC sa svojím zložením líši od látky THC. Účinky HHC sú však veľmi podobné a tiež môžu vyvolať závislosť.

Minulý rok evidovali záchranári niekoľko zdravie ohrozujúcich prípadov detí, ktoré užili HHC v kombinácii s inými látkami. Štyri deti v rozhraní 13 až 17 rokov boli v bezvedomí, podchladené a so zníženým krvným tlakom.

Odborník na drogové závislosti hovorí, že užívanie látky môže u detí spôsobovať zmeny psychiky. Zmeny môžu viesť k tomu, že dieťa začne zaostávať v škole, vynechávať. „Je to veľký problém, ktorý môže spustiť inú duševnú poruchu,“ dodal riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Kratom World
Domov
Zdieľať
Diskusia