Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
29. mája 2024 o 8:44
Čas čítania 0:46

Osýpky valcujú Európu. Počet prípadov nákazy prudko rastie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lekári upozorňujú na neustále sa zvyšujúci výskyt osýpok. Čoskoro prekročíme počet nakazení z minulého roka.

Počet prípadov osýpok v Európe naďalej prudko rastie a ohrozuje milióny detí. Prípady zaznamenané v tomto roku čoskoro prekročia celkový počet prípadov z roku 2023.


Podľa najnovších údajov v prvých troch mesiacoch tohto roka v 45 z 53 krajín európskeho regiónu WHO oficiálne nahlásili až 56 634 prípadov osýpok a 4 súvisiace úmrtia. Počas celého vlaňajšieho roka zo 41 krajín nahlásili 61 070 prípadov a 13 úmrtí.


Osýpky majú negatívny vplyv na zdravie detí, pričom závažné komplikácie najviac ohrozujú malé deti. Vysoká miera hospitalizácie a dlhodobé oslabenie imunitného systému robia deti zraniteľnejšími voči iným infekčným ochoreniam. Viac ako polovica osôb, ktoré sa v európskom regióne WHO v roku 2023 nakazili osýpkami, skončila v nemocnici, čo poukazuje na vysokú záťaž pre jednotlivcov, rodiny a systémy zdravotnej starostlivosti.


Takmer polovica hlásených prípadov v roku 2023 sa týkala detí mladších než päť rokov, čo ukazuje na vysoký počet detí, ktoré vynechali rutinné očkovanie proti osýpkam počas pandémie covidu-19.


Spomedzi detí mladších ako päť rokov, ktoré v roku 2023 ochoreli na osýpky, viac ako tri štvrtiny nedostali žiadnu dávku očkovania proti osýpkam. Približne 99 percent týchto detí nedostalo dve dávky vakcíny obsahujúcu osýpky, ktorá poskytuje požadovanú úroveň ochrany.

Domov
Zdieľať
Diskusia