Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
2. júna 2024 o 14:14
Čas čítania 0:54

Rezort vnútra plánuje nové opatrenia na výrobu dokladov pre celé Slovensko. Chcú navýšiť výrobnú kapacitu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Rezort vnútra plánuje nové pracovisko na výrobu dokladov.

  • Ministerstvo vnútra plánuje vybudovať nové Národné personalizačné centrum (NPC) na výrobu dokladov. 
  • Súčasné pracovisko sa stane záložným.
  • Zvýši sa aj výrobná kapacita, doklady by sa tak mali plynule dodávať aj v čase sezónneho zvýšenia záujmu.
  • Zámerom je tiež zvýšiť bezpečnosť v prípade nepredvídateľných udalostí, ako sú výpadky energií, živelné pohromy alebo teroristické či kybernetické útoky.

Prečo je to dôležité: V prípade výpadku súčasného Národného personalizačného centra neexistuje žiadne záložné riešenie. Ak by došlo k akejkoľvek nepredvídateľnej udalosti, môže to výrazne skomplikovať výrobu dokladov, a teda následne aj situáciu mnohých Slovákov. 


Citát: „V súčasnosti NPC, ktoré vyrába doklady pre celé Slovensko, pracuje na zariadeniach obstaraných v rokoch 2008 a 2012, pričom výrobca garantuje ich desaťročnú životnosť. Technika je teda za hranicou svojej životnosti. Predĺženie servisnej podpory je problematické z dôvodu ukončenia výroby potrebných komponentov zariadení,“ vysvetlil hovorca rezortu vnútra Matej Neumann. 

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Širší kontext: Tlak na výrobné kapacity dokladov stále narastá. Podľa Neumannových slov čelí centrum bezprecedentnému záujmu o cestovné doklady, ktorý vyvolalo avizované zvýšenie správnych poplatkov od apríla tohto roku. O pasy požiadalo tento rok už takmer 300-tisíc Slovákov.

Okrem zvýšenia výrobnej kapacity dokladov sa ráta aj s novou podobou niektorých dokladov. Napríklad zbrojné preukazy by sa mohli vydávať vo forme eID karty rovnako ako občianske preukazy či povolenia na pobyt cudzincov. Súčasťou projektu sú aj opatrenia na zníženie času potrebného na distribúciu dokladov na miesto určenia. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia