Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
4. júna 2024 o 6:49
Čas čítania 0:47

Poisťovňa môže odmietnuť zaplatiť náhradu za vzniknuté udalosti, ak si klient nesplní dôležitú povinnosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pre poisťovne nie je rizikový faktor len fajčenie, ale aj obezita či krvný tlak.

Poisťovne pri vstupe do životného poistenia fajčenie zohľadňujú pri riziku smrti a v pripoistení závažných ochorení. Ak sa ukáže, že klient nepriznal fajčenie v zdravotnom dotazníku, poisťovňa môže odstúpiť od dohodnutej zmluvy alebo odmietnuť poskytnúť náhradu za vzniknuté udalosti. 


„Informáciu o fajčení uvádza klient pri uzatváraní poistenia v zdravotnom dotazníku. Ak dôjde k poistnej udalosti z pripoistenia závažných chorôb, pri ktorej je súvislosť s fajčením pravdepodobná, overuje sa osobná situácia a aj anamnéza poisteného spätne,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová.

Fajčenie, obezita, vysoký krvný tlak 

Poisťovne sledujú ako rizikový faktor nielen fajčenie, ale aj obezitu či krvný tlak. Ak je záťaž viacnásobná, prijatie klienta je podľa poisťovne možné len za vyššiu prirážku alebo so zodpovedajúcou výlukou vysoko pravdepodobných diagnóz.


Práve nadváha sa v prípade klientov životného poistenia ukazuje podľa poisťovne ako aktuálny trend. Pravdepodobne za to podľa nej môže aj objektívna skutočnosť, že do životného poistenia vstupujú ľudia vo vyššom veku, teda spravidla s vyššou hmotnosťou.


„Fajčenie je však pri uzatváraní životného poistenia výrazne horší faktor než nadváha či dokonca obezita. Cigarety zvyšujú úmrtnosť už v mladšom veku až dvojnásobne, zatiaľ čo obezita zoberie pár rokov života až starším ročníkom,“ uzavrela manažérka produktov poistenia osôb Eva Trajboldová. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Colný úrad Trnava, pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia