Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. júna 2024 o 18:20
Čas čítania 0:33

Poslanci Matovičovho hnutia chcú veľké zmeny v 13. dôchodku. Seniorom by chceli pridávať ďalšie stovky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hnutie Igora Matoviča prichádza do parlamentu s návrhom, ktorý nemá šancu prejsť hlasovaním.

Skupina opozičných poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhuje zavedenie 13. dôchodku vo výške priemerného starobného dôchodku namiesto priemernej výšky príslušnej dôchodkovej dávky. Zároveň navrhuje 13. dôchodok vo výške 640 eur už za vlaňajší rok. Vyplýva to z jej návrhu novely zákona o sociálnom poistení.


„Predstavitelia vládnej koalície pred voľbami výšku 13. dôchodku nesľubovali v priemernej výške príslušnej dôchodkovej dávky, ale vo výške priemerného starobného dôchodku, čo predstavuje v porovnaní s priemernou výškou niektorých iných dôchodkových dávok zásadný rozdiel. Preto sa navrhuje zaviesť 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku presne podľa predvolebných sľubov predstaviteľov vládnej koalície,“ uviedli predkladatelia.


Dôchodcovi, ktorému vznikol nárok na 13. dôchodok k decembru 2023, by sa spolu s 13. dôchodkom v tohtoročnom decembri mal podľa návrhu doplatiť aj rozdiel medzi sumou 640 eur a sumou, ktorá mu bola ako 13. dôchodok vyplatená minulý rok v decembri.

Domov
Zdieľať
Diskusia