Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
17. júna 2024 o 12:08
Čas čítania 0:48

TABUĽKA: Expert zverejnil výšku 13. dôchodkov. Mnohí seniori si polepšia o desiatky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Jozef Mihál tvrdí, že poberatelia predčasných dôchodkov si výrazne polepšia.

  • Bývalý europoslanec Jozef Mihál na svojom Facebooku informoval o výške 13. dôchodku v rokoch 2024 a 2025.
  • Mihál píše, že zákon, ktorý schválila vládna koalícia, je napísaný tak, že poberatelia predčasného dôchodku dostanú vyšší 13. dôchodok ako poberatelia starobného dôchodku.
  • V tabuľke, ktorú zverejnil, uviedol, že v roku 2025 dostanú poberatelia predčasného dôchodku až o 90 eur viac. 

Prečo je to dôležité: Jozef Mihál upozorňuje, že aktuálne sú predčasné dôchodky v priemere vyššie ako starobné. Podľa Mihála je na Slovensku zle nastavená valorizácia, ktorej výsledkom je, že „starodôchodcovia“ dostávajú nízke dôchodky.

Citát: „Veľkú časť starobných dôchodkov poberajú sedemdesiatnici, osemdesiatnici či deväťdesiatnici, pričom ich dôchodky, priznané niekedy pred 10 až 30 rokmi, sú po všetkých tých valorizáciách pomerne nízke, a tak kazia priemer,“ píše Mihál na Facebooku.

Širší kontext: Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia dôchodku, ktorí v decembri tohto roka majú nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku.

20. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 9:06 Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama Upratovacia influencerka Dominika má na Instagrame vyše milióna followerov: Som bežná žena v teplákoch. Sleduje ma Rihannina mama

Trinásty dôchodok ako plnohodnotnú dôchodkovú dávku umožnila zaviesť novela zákona o sociálnom poistení, ktorú parlament schválil v apríli tohto roka. Nahradí sa tak doterajší 13. dôchodok, ktorý bol vyplácaný ako štátna sociálna dávka.

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj aj tieto články: 

12. júna 2024 o 10:59 Čas čítania 0:38 Takto budú v budúcnosti vyzerať sumy 13. dôchodkov. Dôchodcovia si prilepšia o stovky eur Takto budú v budúcnosti vyzerať sumy 13. dôchodkov. Dôchodcovia si prilepšia o stovky eur
11. júna 2024 o 12:55 Čas čítania 0:52 Expert o plošnom vyplácaní 13. dôchodkov: Je to plytvanie a brzdí budúci rast miezd a príjmov Slovákov Expert o plošnom vyplácaní 13. dôchodkov: Je to plytvanie a brzdí budúci rast miezd a príjmov Slovákov
4. júna 2024 o 9:20 Čas čítania 0:27 Vypočítaj si dôchodok online. Sociálna poisťovňa spustila žiadanú novinku Vypočítaj si dôchodok online. Sociálna poisťovňa spustila žiadanú novinku

Domov
Zdieľať
Diskusia