Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Adamkovičová
19. júna 2024 o 14:00
Čas čítania 0:41

Zlá správa pre dovolenkárov. Na pobreží Jadranského mora našli jedovatého morského červa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa odborníkov predstavujú hrozbu nielen pre ľudí, ale aj pre morských živočíchov.

Topenie ľadovcov, nadmerné čerpanie nerastných zdrojov, odlesňovanie či hromadiaci sa odpad ani zďaleka nie sú jedinými environmentálnymi hrozbami. Pre stúpajúcu teplotu Jadranského mora totiž odborníci objavili jedovatého morského živočícha, známeho aj ako ohnivý červ.

Podľa správy z CNN Prima News ide o jedinca sýtočerveného sfarbenia, ktorý dokáže dorásť do dĺžky až 15 centimetrov. Vo väčšom množstve boli nedávno videní na plážach obľúbeného mora Slovákov. Živočích má byť podľa odborníkov pre človeka nebezpečný a môže mu spôsobiť zdravotné komplikácie, uvádza miestna stanica N1

Množí sa pre vyššiu teplotu Jadranu

Podľa odborníkov za posledné obdobie stúpla teplota Jadranského mora až o dva stupne. Teplejšie prostredie je teda pre život mnohých živočíchov priaznivé, okrem ohnivého červa totiž vyhovuje aj istým druhom medúz, ktoré sa bežne vyskytujú v tropickejších vodách. 

Podľa výskumu vykonaného v Suezskom prieplave má ohnivý červ „bodavé toxické štetiny, ktoré spôsobujú opuchy, svrbenie a horúčku“. Expertka z chorvátskej Univerzity v Splite tiež tvrdí, že ide živočíchy so sklonom napádať ľudí a morské živočíchy. Práve to môže v oblastiach podľa portálu Ansa.it výrazne ohroziť rybolov.

Domov
Zdieľať
Diskusia